KRIGENS STEMMER

Krigen i Ukraina fortsetter å ramme uskyldige og har tvunget mer enn fem millioner ukrainere på flukt fra landet. Den menneskelige lidelsen har nådd nivåer som knapt kan begripes.
Møt forfattere som på ulike vis forsøker å dokumentere og synliggjøre brutal krigsvirkelighet.
Først ut på scenen er den finske forfatteren Sofi Oksanen, som har skrevet romaner som har gjort internasjonal suksess om verdenskrigens skygge over de baltiske landene og Finland som samtaler med årets Bjørnsonprisvinner – dertil en av verdens fremste krigskorrespondenter og dokumentarforfattere – Åsne Seierstad. Samtales blir ledet av Stig Hansén.
I programmets andre del møter vi to av Ukrainas mest anerkjente yngre forfattere, som begge er gjendiktet og lest over store deler av verden. De vitner om det ukrainske folkets lidelser, men også om en usedvanlig motstandsvilje.
Poeten, performanceartisten og oversetteren Daryna Gladun, ble tvunget til å forlate sitt hjem i Butja når russerne invaderte byen. I dag befinner hun seg i eksil, for tiden i USA.
Den prisbelønte poeten og oversetteren Julia Musakovska bor fortsatt med sin familie i Lviv, nær den polske grensen.
De samtaler om å skrive frem krigsopplevelser med den svenske oversetteren og forleggeren Mikael Nydahl, som lenge har arbeidet med litteratur fra Ukraina, Belarus og Russland. Da krigen startet tok han kontakt med sentrale ukrainske forfattere og ba dem skrive om sin virkelighet. Dette resulterte i den svenske antologien Under Ukrainas öppna himmel.Les deg opp!


Her finner du bøkene fra arrangementet:


Åsne Seierstad: Afghanerne


Sofi Oksanen: Hundeparken

Arrangementet er på engelsk
Boksalg og signering

Onsdag 24. mai

15:00-15:50

180
Kulturhuset Banken Festsalen

Legg til i din festival