Litterær festaften

Dette er kvelden der noen av festivalens mest anerkjente forfattere og artister samles på scenen: Han Kang, Per Petterson, Leïla Slimani, Nicolas Mathieu, Maylis de Kerangal, Simen Ekern, Eirik Havnes og Ingrid Olava!

Leïla Slimani er noe så spesielt som en forfatter som beveger seg i maktens korridorer. Hun har vært rådgiver for den meget avholdte men også sterkt kritiserte presidenten Emmanuel Macron. Hun blir omtalt som hans minister for «frankofone anliggende», en posisjon som i seg selv ikke er uproblematisk fordi akkurat dette begrepet er knyttet til kolonihistorie, spesifikke verdier og maktstrukturer. Mange i Frankrike er sinte, og konfliktnivået er høyt. Vi har derfor tenkt å gå ned i materien sammen med Leïla Slimani og fjorårets Goncourt-vinner Nicolas Mathieu som møter den norske forfatteren og Europa-eksperten Simen Ekern til en samtale om hva som egentlig skjer i Frankrike, om gule vester og sinnet i periferien av Paris.

Vi nyter litteraturen i ren form når Per Petterson leser fra sin siste bok, Menn i min situasjon, akkompagnert av musiker og lydkunster Eirik Havnes.

I kveldens andre store forfattermøte handler det om litteraturens kraft, om hvordan den tar opp i seg livets virkelig store utfordringer, som det å miste nære familiemedlemmer, og bearbeide sorgen som følger. Møt to av de mest spennende forfatterne i vår samtid, sørkoreanske Han Kang, som er aktuell med boka Hvit, som handler om fortellerens forhold til en søster hun aldri møtte, og franske Maylis de Kerangal, som har skrevet den poetiske og sterke romanen Reparere de levende, som handler om sjokket pårørende opplever ved brå død og alle de vanskelige spørsmålene man må ta stilling til midt i sorgen. Forfatter og kritiker Ellen Sofie Lauritzen leder samtalen med Han Kang og Maylis de Kerangal.

Kvelden avsluttes med franske toner fra den prisvinnende norske musikeren Ingrid Olava og cellist Kaja Fjellberg Pettersen.

Utdeling av Det skjønnlitterære Oversetterfonds pris.

Foto: Bertrand Jamot