NORDISKE TRAUMER: TVANGSFLYTTING AV SAMER

I 1919 blir Norge og Sverige enige om å begrense antall rein som får flytte over grensen, og med det innledes tvangsflyttingen av et stort antall samiske familier med reinflokker. Myndighetene kaller løsningen en dislokasjon, men på samisk fødes ordet bággojohtin, tvangsflytting. De nomadiske samene, som hittil har bodd i Sverige om vinteren og i Norge i sommerhalvåret, får ikke lenger komme tilbake til Norge. I stedet blir de tvangsflyttet til nye steder i Sverige. De første som tvinges av gårde, forlater hjemmene sine i den tro at de skal få vende tilbake.

Samiske Elin Anna Labba forteller nå historien sett gjennom de tvangsflyttedes øyne. Hun har samlet beretninger, bilder, brev og joiker, og fremmaner et kor av røster fra dem som ikke lenger kan fortelle. Boka skildrer harde liv og tap av livsgrunnlag, barn som overlates til slektninger i Norge, og som ikke får se familien på mange år.

Elin Anna Labba fikk årets Augustpris for beste sakprosabok for «Herrarna satte oss hit». Møt Elin Anna Labba i samtale med Sigrid Agnethe Hansen

Onsdag

19:00-19:50

180,–
Kulturhuset Banken, Ekspedisjonen

Legg til i din festival

Bidragsytere