TRE BRØDRE. TO VERDENSKRIGER. ETT ÅRHUNDRE.

Det store århundret er Jan Guillous ti binds familiekrønike om brødrene Lauritzen og deres etterkommere. Serien starter med boka Brobyggerne.
Idéen til starten på romanserien fant Guillou i sin egen slekt. I 1901 tok hans morfar og to av brødrene hans, fattige bondegutter fra Østfold, diplomingeniøreksamen ved Technische Universität Dresden - den gang verdens fremste tekniske universitet.
I stedet for å la guttene være bondegutter fra Østfold er de i bøkene blitt faderløse fiskergutter fra Vestlandet, som takket være sine tekniske talenter - på nettene bygger de i smug en eksakt modell av Gokstadskipet i skala 1:5 - finansieres deres studier av klubben Den gode Hensikt. Så i stedet for å gå i sin fars fotspor og bli fiskere, utdannes altså de tre brødre Lauritzen til jernbaneingeniører og brobyggere.
Ingeniøren som helt
Ved uteksamineringen holder rektor på universitetet i Dresden en brennende og framtidsoptimistisk tale: århundret som nettopp hadde startet skulle inneholde store tekniske framskritt, føre det guddommelige med seg, og umuliggjøre all krig. Den lysende framtiden var deres. Dette er åpningsscenen i den første romanen i serien, Brobyggerne, som kom ut i 2011. Her følger vi spesielt den eldste broren, Lauritz Lauritzen, fra Vestlandet, via Dresden til Hardangervidda der han er med på å bygge Bergensbanen. Her er ingeniøren den store helten.
Kriger, opprør og terror
Gjennom de neste ni bøkene blir vi med brødrene og deres etterkommere gjennom «Det store århundret», og som vi vet det viser seg etter hvert: verden slett ikke ble så lysende som de hadde trodd. Vi tas med gjennom to verdenskriger, ungdomsopprør, kald krig og terror fra et mikroperspektiv, i stedet for i det makroperspektivet som historie vanligvis fortelles.
Også i de seinere bøkene bruker Guillou sin egen historie og sine egne erfaringer som råstoff, og med den tredje generasjon Lauritzen trer Guillou selv inn i handlingen, eller egentlig to versjoner av ham. Slutten på historien, som også er navnet på den siste boken i serien, slutter den 10. september 2001, dagen før tvillingtårnene i New York faller.
Gjennom serien stiller Guillou de mest sentrale spørsmål man kan formulere i litteratur: Hva er et menneske? Hvordan ble vi dem vi ble? Og mer konkrete og fryktelige spørsmål: hadde for eksempel du og jeg kunnet bli nazister?

Boksalg og signering

Arrangør: Tekna

Fredag 3. jun

16:00-16:50

180,–
Lillehammer kino, sal 2

Legg til i din festival

Bidragsytere