Pegasus HELE ÅRET

Pegasus vårprogram 2020

Vi er klare for enda en vår med spennende, lærerike og fine litteraturarrangementer for barn- og unge. Sparebankstiftelsen DNB sin gave til Norsk Litteraturfestival gjør det mulig for oss å lage arrangementer for barn og unge også utenom festivaluka, og vi gleder oss til å ønske så mange som mulig velkommen til Litteraturhus Lillehammer i månedene frem mot festival. Arrangementene pleier å fylle seg opp raskt, så meld gjerne din klasse på allerede i dag.

For påmelding: send epost til pegasus@litteraturfestival.no

SLAM!

Slampoesi er blitt beskrevet som poesi for de som ikke vet at de digger poesi. Det er en performativ uttrykksform, der opptreden og ordet står i fokus.

Vi får besøk av to av Norges beste slampoeter, Oda Aunan og Martine Johansen, som både skal fremføre egne dikt og lære oss mer om hva Slampoesi egentlig er.

I samarbeid med Plan B.

30.01.2020
kl. 10.00-10.45
kl. 12.00-12.45
Litteraturhus Lillehammer
For 9. og 10. klasse

INGEN SLIPPER UNNA

For et par år siden slet vi alle med å sove etter at Mari Moen Holsve hadde besøkt Pegasus med Ingen sover trygt i natt, grøsseren som vant bokslukerprisen i 2019.

Nå kommer hun tilbake med en løs oppfølger om Skymdal, der ting har begynt å skje igjen. Noe skremmer vettet av bygdas unge mennesker, men ingen skjønner hva som skjer. Hvorfor tør ingen å snakke?

06.02.2020
kl. 10.00-10.45
kl. 12.00-12.45
Litteraturhus Lillehammer
For 6. og 7. klasse

ANTIFESTKOMITEEN

Alle i klassen er invitert til sommerfest hos Amanda. Alle utenom Drittungene, også kjent som Pølsa, Gregor, Katti og Søla. Og når Drittungene ikke får være med på fest, så skal festen saboteres. Tidenes beste fest skal bli tidenes verste!

Møt en av Norges aller fremste forfattere, Bjørn Ingvaldsen, som forteller og leser fra sin nyeste tegneserie.

 

13.02.2020
kl. 10.00-10.45
kl. 12.00-12.45
Litteraturhus Lillehammer
For 3. – 5. klasse

VISS EG HADDE HALE

Se for deg at du våkner en dag og har åtte bein, slik som edderkoppen. Eller at du kan skifte farge som en kamelon. Eller at du har vinger i stedet for armer.

Mads Eldøen og Sindre Goksøyr har laget boken Hvis eg hadde hale, og kommer til Pegasus for å leke med dyras mange egenskaper ved hjelp av barnas fantasi, og mye tull og moro.

 

14.02.2020
kl. 09.30-10.15
kl. 10.45-11.30
Litteraturhus Lillehammer
For 1. – 3. klasse

Woman scream 2020

Woman Scream er en verdensomspennende ytringsfrihetsfestival. I år handler Woman Scream om stemmer som snakker for barn og unge. Kan litteraturen bidra til å styrke de utsatte og sårbare, og endre noe ved oss som leser den?

Hør Maria Kjos Fonn og Åse Ombustvedt i samtale med Magnhild Bruheim om bøkene Kinderwhore, Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? og Avlyst på grunn av sorg, som på ulike måter beskriver barn og unges forsvarsstrategier i møte med omsorgssvikt.

Linda Gabrielsen har skrevet romanen Entré og Marie Haavik boka En som er god – som begge handler om å elske og leve med et barn med Downs syndrom. Møt dem i samtale med Hallfrid Velure.

Vel møtt til en kveld med opplesninger og samtaler.

03.03.2020
kl. 18.00-20.30
Litteraturhus Lillehammer
For 10. klasse og VGS

KODEORD OVERLORD

Vet du hva som hendte den 6. juni i 1944? På dagen som i historien er blitt stående som D-dagen?

Forfatter Tor Arve Røssland kommer til Pegasus for å fortelle om Henry, hovedpersonen i Kodeord Overlord. Rett før D-dagen blir Henry arrestert, mistenkt for spionasje. Den britiske sikkerhetstjenesten var livredde for at han hadde avslørt hvor og når landgangen i Normandie skulle finne sted. Hvordan kan Henry bevise sin uskyld, uten at det går ut over soldatene han er blitt så god venn med?

 

 

11.03.2020
kl. 10.00-10.45
kl. 12.00-12.45
Litteraturhus Lillehammer
For 7. og 8. klasse

Tante Ulrikkes vei blir teater – premiereprat

Et stykke norsk historie fra 2000-tallet. De to unge guttene Mo og Jamal vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner, i brytning mellom drabantbyen og storsamfunnet. Det handler om kjærlighet, musikk og ungdomsliv, og ikke minst om klasse og om blindsonene til den politisk korrekte eliten. Med Tante Ulrikkes vei har det lokale blitt globalt. En historie fra en drabantby i Oslo har blitt til ei historie som angår oss alle, uansett hvor i landet vi bor. Riksteatret er glade for å bringe Det Norske Teatrets sceneversjon ut på turné til hele landet – med første stopp på Lillehammer. Tirsdag 17. mars er det turnepremiere i Maihaugsalen. Tidligere samme dag kan du møte skuespillerne Gaute Adela Aastorp Cudjoe, Ragnhild Meling Enoksen og Thomas Bipin Olsen i samtale med Olav Brostrup Müller.

 

 

17.03.2020
kl. 13.30-14.15
Litteraturhus Lillehammer
For 10. klasse og VGS

Third Culture Kid - fellesskap og tilhørighet // Våryrfestivalen 2020

Sosiolog Dr. Ruth Hill Useem og ektemannen John Useem introduserte på 1950-tallet begrepet Third Culture Kids (TCK). Dette er barn og unge som vokser opp utenfor deres foreldres kultur. Barna bygger ofte relasjoner til alle kulturene de tar del i, uten å ha full «eierskap» til noen av kulturene.

Aon Raza Naqvi har samlet 30 personer som alle har vokst opp mellom ulike kulturer i boken Third Culture Kids (2019), blant annet Chiraq Patel, Leo Ajkic, Jonis Josef og forfatterne Sarah Zahid og Zeshan Shakar.

Velkommen til en samtale med Aon Raza Naqvi og to av bidragsyterne til boka. Kultursjef i Lillehammer, Olav Brostrup Müller skal geleide oss gjennom samtalen om hvordan det er å vokse opp i en drakamp mellom to kulturer.

19.03.2020
kl. 12.00-13.00
Litteraturhus Lillehammer
For 10. klasse og VGS

Moderne fellesskap // Våryrfestivalen 2020

vordan oppstår fellesskap på nett, og hva skiller digitale fellesskap fra analoge fellesskap?
 
Sosiologiprofessor ved NTNU, Aksel Tjora, har forsket i en årrekke på ulike former for fellesskap, og kom i 2018 ut med boken Hva er fellesskap. Med et samfunnsvitenskapelig utgangspunkt tar han for seg fellesskap som blant annet samhold, integrasjon, interaksjon, identifikasjon, kommunikasjon, arbeid, nærvær og mulighet.

20.03.2020
kl. 14.00-15.00
Litteraturhus Lillehammer
For 10. klasse og VGS

BARNEBOKBAD

For: klasser på 6. trinn som deltar i prosjektet. Har din klasse lyst til å være med på Barnebokbad? Meld gjerne interesse.

Barn bokbader en forfatter! I løpet av våren har skoleklasser på mellomtrinnet hatt høytlesning i klassen av en bokslukerpris-nominert bok. I etterkant har de, gjennom filosofiske samtaler i klasserommet, jobbet med forskjellige temaer fra boka og kommet frem til spørsmål de ønsker å stille forfatteren. Representanter fra klassene er spørsmålsambassadører og utgjør panelet som skal bokbade forfatteren på scenen. Velkommen til Barnebokbad.

Leseperiode: mars – mai,
arrangement under festivalen
Litteraturhus Lillehammer

      For påmelding: send epost til pegasus@litteraturfestival.no