Norsk litteraturfestival fyller 30 år!
Siden 1994 har Norsk Litteraturfestival spilt en stor og viktig rolle i Norden. Den har vist at det går an å skape en festival som har store kunstneriske ambisjoner, men samtidig lykkes i å være folkelig og inkluderende. Den har fremmet litteratur fra forskjellige land og språkområder i verden, debattert samtidens store politiske og økonomiske spørsmål, men også tilbudt underholdning med det lille ekstra.
Sápmi, nordlige minoriteter og urfolkrepresentanter
I 2025, når festivalen feirer sitt 30-årsjubileum, vil vi markere hvordan den samiske kulturen og de nordlige, nasjonale minoritetenes kulturer har blitt stadig mer synlige i Norden. Ikke lenger som eksotiske innslag, men som viktige, vitale og nyskapende deler av våre nasjonale kulturer. Vi opplever en samisk bølge og en kvensk og tornedalsk oppblomstring innen kunst og litteratur i Norden. Hvordan påvirker historien dagens samer, kvener og tornedalinger og hvordan uttrykkes det i litteraturen? Dette vil vi utforske: denne gangen med et spesielt fokus på Sápmi, på samtidig samisk liv og litteratur.
De siste årene har de samiske forfatterne Ann-Helén Laestadius og Elin Anna Labba vunnet Sveriges store Augustpris for sine bøker, kvenske Ingeborg Arvola har fått Brageprisen og kritikere og lesere har hyllet Kathrine Nedrejords siste verk, Sameproblemet. Store leserskarer har flokket til både historiske skildringer og samtidsfortellinger med røtter i samisk og kvensk kultur.
Slik har det ikke alltid vært. Ser man til filmen, kan man med litt godvilje si at det det på godt over hundre år med filmhistorie ble laget tre samiske spillefilmer, og ingen samiske dramaserier. På 2020-tallet kommer det bortimot 20 filmer og serier – den samiske filmbølgen er her. Den mest sette av dem alle er Stjålet – basert på Ann-Helén Laestadius bok med samme navn. Den ble vist på Norsk litteraturfestival i samarbeid med Netflix i 2024.
I andre deler av verden føler unge urfolkrepresentanter, i likhet med yngre samer, en nyvunnet stolthet over sitt opphav og kjemper for sine kulturers og språks overlevelse. I 2025 vil festivalen bli gjestet av både representanter for aboriginene i Australia og forfattere med Native American-bakgrunn. Hva har de av erfaringer å dele med oss?
To historiske milepæler
Som vanlig vil Norsk Litteraturfestival vie seg til et mangfold av forskjellige emner, blant annet to historiske milepæler. I 2025 markerer vi at det er 200 år siden den norske utvandringen til USA startet, og 80 år siden andre verdenskrig sluttet. Vi vil på forskjellige måter markere begge disse store hendelsene i norsk historie.
Festivalens grunnfjell: de norske forfatterne
Også i 2025 utgjør et bredt utvalg norske forfattere grunnfjellet i festivalprogrammet, men hele veien i dialog med sine internasjonale kollegaer. Vi vil inkludere forfattere som representerer de fleste sjangre; poesi, romaner, noveller, biografier og annen sakprosa. Vi ønsker å bringe de nye navnene på scenen, sammen med de mer etablerte. Ambisjonen er kort og godt at Norsk Litteraturfestival skal åpne vinduet på vidt gap mot omverdenen og slippe inn nye, spennende – men også etablerte og interessante – forfattere i en stor, berikende diskusjon om verden vi alle lever i.
Følg med på vår julekalender!
Vi har allerede sikret oss noen store, internasjonale navn og venter på enda flere bekreftelser. Vi gleder oss til å dele noen av neste års høydepunkter med festivalens venner i vår julekalender. Fra første desember og frem til julaften legger vi ut programposter med mulighet for både å kjøpe og vinne billetter, så følg med på Facebook og Instagram!
For mer informasjon ta kontakt med:
Programsjef, Yukiko Duke
Festivalsjef, Marit Borkenhagen