Bjørnsonprisen 2023 tildeles den norske forfatteren Åsne Seierstad for den samlede kraften i hennes forfatterskap, og for å ha gjort viktige samfunnsspørsmål til folkelesning.

Åsne Seierstad har skrevet en rekke kritikerroste bøker. Bokhandleren i Kabul lå over et år på bestselgerlistene til New York Times i USA og Sunday Times i Storbritannia. En av oss ble utropt til en av årets ti beste bøker i New York Times i 2015. To søstre fra 2016, har solgt over 200 000 eksemplarer bare i Norge. Afghanerne, som kom i 2022, ble nominert til Brageprisen for beste sakprosabok og er nå på vei ut i verden.

Juryens begrunnelse
Bjørnsonprisen 2023 tildeles forfatter og journalist Åsne Seierstad for den samlede kraften i hennes forfatterskap, og for å ha gjort viktige samfunnsspørsmål til folkelesning. Kort tid etter debuten som sakprosaforfatter i 2000 reiste hun til Afghanistan, og som første norske journalist ved fronten, leverte hun daglige nyheter til hele Norden. Kort tid etter kom hennes andre bok, Bokhandleren i Kabul, som i tillegg til å bli en av norsk litteraturs største salgssuksesser, også endret norsk sakprosa gjennom diskusjonene den provoserte fram.

Ikke minst har Seierstads egen metode stått i sentrum for denne diskusjonen: Hvor går grensene mellom fiksjon og fakta? Hva kan hun egentlig vite om menneskene hun skriver om? Hva er sant, og hva er ikke?

Seierstad har siden gitt ut flere bøker som har preget både norsk og internasjonal offentlighet. I boken To søstre dokumenterer hun fremveksten av radikaliserte miljøer i Norge, og viser igjen hvordan de store konfliktene i verden også spiller seg ut i en enkelt familie. En av oss er en grundig utforskning av terrorangrepet mot Norge i 2011. Med fjorårets utgivelse Afghanerne er hun tilbake der hennes internasjonale forfatterskap for alvor startet. I et land som siden invasjonen i 2001 har vært en tidvis oversett arena for storpolitikk, hos et folk som like ofte har vært glemt. 

Åsne Seierstads bøker har i alle disse årene gjort det lettere å bryte stillheten om noen av vår tids viktigste spørsmål. Slik har hun altså fortsatt på den veien hun selv ryddet for mer enn tjue år siden. Stadig omdiskutert, alltid relevant.

Bjørnsonseminaret
I Bjørnsonseminaret diskuterer vi relevant tematikk i forfatterskapet til årets vinner av Bjørnsonprisen, den norske forfatteren Åsne Seierstad. Program:

Panelsamtale: Åsnes metode
Åsne Seierstad har utviklet en særegen fortellerstil som har endret norsk sakprosa. Hun har skrevet bøker som har nådd ut til et stort publikum og lesere over hele verden, men som også har vært omdiskutert: Hvor går grensene mellom fiksjon og fakta? Hva kan hun egentlig vite om menneskene hun skriver om? Hva er sant, og hva er ikke? Når Seierstad nå er tildelt Bjørnsonprisen har vi samlet et skandinavisk panel for å diskutere hva hun oppnår gjennom metoden og hva som er fallgruvene.

I panelet: Den svenske kritikeren og journalisten Stig Hansén, den norske forfatterkollegaen og kritikeren Morten Strøksnes og fra Danmark kommer Rikke Hyldgaard, journalist, forfatter og journalistisk lektor i fortellende journalistikk. Samtalen ledes av forfatter, tidligere sakprosaredaktør og jurymedlem for Bjørnsonprisen, Birger Emanuelsen.
Festsalen, torsdag kl. 10.00-10.50

Panelsamtale: Afghanistan i Talibans vold
«Dette er en bok om afghanerne – ved tre av dem – og om hvordan landet deres har formet dem, men også om hvordan de selv har forsøkt å trekke landet i den retning de vil ha det,» skriver Seierstad i Afghanerne.

Hvordan er situasjonen i Afghanistan to år etter den vestlige tilbaketrekningen og Talibans gjenvinning av makten? Hvordan styres landet, hva har skjedd med opposisjonen og hvordan har livet endret seg for vanlige mennesker, ikke minst for de unge kvinnene?
Og hvordan får vi vår kunnskap spør vi panelet, som består av Åsne Seierstad selv, den dansk-afghanske krigskorrespondenten og filmskaperen Nagieb Khaja og en av Norges mest anerkjente Afghanistaneksperter, professor på PRIO, Kristian Berg Harpviken. Samtalen ledes av statsviter og terrorforsker Laila Bokhari. 
Festsalen, torsdag kl. 12.00-12.50

Bjørnsonforedraget
Åsne Seierstad holder sitt Bjørnsonforedrag.
Festsalen, torsdag kl. 14.00-14.50

Bjørnsonsamtalen
Møt Åsne Seierstad i samtale med kritiker og forfatter Bernhard Ellefsen.
Festsalen, torsdag kl. 16.00-16.50