En verden er full av mystikk og magi!

Johan Egerkrans er en kritikerrost svensk illustratør og forfatter. Å tegne har alltid vært viktig for ham – to år gammel plukket han opp en blyant og begynte å tegne, og etter det har han aldri sluttet. Han har jobbet som profesjonell illustratør og konseptkunstner i mer enn tyve år og står bak en rekke bøker, spill, tegneserier og filmer. Han har skrevet og illustrert bøker om dinosaurer og flyveøgler, norrøne guder og overnaturlige og underjordiske vesener. Han har også illustrert bøker av Astrid Lindgren, J.R.R. Tolkien og Isaac Bashevis Singer. På årets festivalplakat er vi så heldige at vi får bruke Johan Egerkrans’ illustrasjon «Sjörået». 

Johan, du må nesten forklare norske lesere hva et sjörå er?

Ett sjörå er litt som en blanding mellom Huldra og Nøkken. Hun er et kvinnelig vesen som hersker over en innsjø og dyrene som lever i den. Alle som vil fiske i sjöråens innsjø må spørre henne om lov og gi henne en liten gave (f.eks. en porsjon snus). Gjør du ikke det, er det fare for at hun river tjuvfiskeren ned i dypet og drukner ham.

Litteratur virker å være en viktig inspirasjon i ditt arbeid. Fortell!

Jeg har lest bøker hele livet, akkurat som de fleste forfattere, så det er klart at litteraturen er ekstremt sentral. Jeg jobber tross alt med å produsere litteratur. Men bøker er samtidig bare en av mine inspirasjonskilder; tegneserier, film, kunst, rollespill, vitenskapelige avhandlinger, museer og natur er minst like viktig fordi jeg ikke bare jobber med ord, men også med bilder. Tekst og illustrasjoner går alltid hånd i hånd.

De senere årene har du også skrevet selv. Hvilke muligheter har det åpnet i ditt kunstnerskap?

Lenge jobbet jeg utelukkende som illustratør og følte med årene at det ble litt ensformig. At jeg liksom bare brukte en begrenset del av hjernen min. Skriften ble en måte å gjøre arbeidet med bøkene mer intellektuelt på. Hver ny bok er som å skrive en liten akademisk oppgave eller essay om et nytt spennende tema (selv om bøkene selvfølgelig er populærvitenskap og på ingen måte er ment å være på et akademisk nivå). Men forskningsprosessen, selve innsamlingen av informasjon og å sette seg inn i et nytt tema, er veldig gøy – det er på mange måter den mest avslappede og morsomme delen av ethvert bokprosjekt. Å ha ansvar for både bilde OG tekst gir meg også mer kontroll og frihet – jeg kan velge om det er mest effektivt å skildre noe i tekst eller om et bilde «sier mer enn tusen ord». Hvilken bok synes du norske lesere, barn som voksne, skal begynne med hvis de blir nysgjerrige på Sjörået og dine illustrasjoner?

Alle som er nysgjerrige på sjörået bør lese min debutbok «Nordiska väsen», som er oversatt til norsk fra Spartacus Forlag med den fryktinngytende tittelen «Overnaturlige og underjoriske vesener fra folketroen». Nordiska väsen har forøvrig nettopp kommet ut i et utvidet tiårsjubileumsutgave på svensk og engelsk. Forhåpentligvis kommer den også på norsk.

Se hvordan Egerkrans jobber i denne filmen fra B. Wahlströms Bokförlag får du et innblikk i hvordan han arbeider og hvordan tegningen av Idunn i Norrøne guder ble skapt.

Nordiska Gudar Johan Egerkrans – YouTube

Foto: Stefan Tell