Programsjef for Norsk litteraturfestival, Yukiko Duke, sitter klar til å kommentere Nobelprisen i litteratur i Stockholm for Sveriges Radio. Les hennes tanker om dagens kunngjøring her! Hvem tror du det blir?
I dag kl. 13.00 kunngjøres Nobelprisen i litteratur. I fjor jublet mange over valget av Jon Fosse: han var en velkjent og svært populær prisvinner. Men hvem blir det i år? I medier verden rundt har det i en uke vært vilt spekulert i hvem årets prisvinner er. Kulturjournalister har, på bakgrunn av listen over tidligere prisvinnere, forsøkt å komme frem til en sannsynlig kandidat. Kanskje Jamaica Kincaid, den fantastiske karibiske forfatteren? Eller Ljudmila Ulitskaja, den samfunnskritiske russiske forfatteren? Eller hvorfor ikke en av de store sentraleuropeiske forfatterne: Laszlo Krasnahorkai, Péter Nádas eller Mircea Cartarescu? Nei, det må bli en afrikaner i år! Ngugi wa Thiong’o!
Journalistene følger også nøye med på hva som skjer på de internasjonale bettingselskapenes lister. Mange ganger har det skjedd at navnet på den virkelige prisvinneren plutselig, på uforklarlig vis, har steget raskt på listene de siste timene før kunngjøringen. I går skjøt det australske navnet Alexis Wright opp som en rakett på Ladbrokes. Journalistene prøvde febrilsk å skaffe informasjon om den forholdsvis ukjente forfatteren med aboriginsk bakgrunn. Det kunne jo være en mulig lekkasje som hadde ført frem Wright! Men sannheten er at Svenska Akademien, som tidligere lekket som en sil, nå har tettet alle lekkasjer og muligheter for at offentligheten skal kunne gjette hvem prisvinneren er. Tidligere kunne man for eksempel, ved å se på hvilke bøker som ble flittig lånt ut på Nobelbiblioteket, danne seg en oppfatning av hvilke forfattere som var blitt grundig lest. I år har biblioteket for sikkerhets skyld holdt stengt siden 26. september og åpner først i morgen, dagen etter kunngjøringen.
Men hvem skal vi tro får Nobelprisen i år? Ja, siden prisen ble delt ut første gang i 1901, har bare 17 prisvinnere vært kvinner – og bare 9 priser har gått til ikke-europeiske forfattere utenfor det angloamerikanske språkområdet. Det er åpenbart at Svenska Akademien de siste årene har forsøkt å utvide sjangergrensene og rette opp balansen mellom kontinenter og mellom kjønn. Kanskje blir det den kvinnelige forfatteren Can Xue fra Kina, som skriver merkelige, magisk realistiske romaner. Eller hvorfor ikke en av de mest omtalte japanske kvinnelige forfatterne de siste årene: Yoko Tawada eller Yoko Ogawa? Begge er dypt originale og skriver om identitet på ulike måter. Eller kanskje blir det en av festivalens gode venner, den evig sjanger-eksperimenterende kanadieren Anne Carson. Ja, klokken 13.00 vet vi!
Foto: Peter Cederling