Samtidig som Pegasus ble etablert i 2007, ble den første Uprisen delt ut på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Initiativet kom fra Widar Aspeli og Litteraturfestivalen i samarbeid med Foreningen !les. Bøkene var nominert av en voksenjury og juryklassene var utvalgte ungdomsskoleklasser fra daværende Hedmark og Oppland. Prisen ble delt ut i kjelleren på Lillehammer kino og gikk til «Håndgranateple» av Ingelin Røssland.

De neste årene utviklet Uprisen seg i samarbeid mellom Foreningen !les, Den kulturelle skolesekken og Norsk Litteraturfestival. Prisen involverte flere juryklasser fra ulike fylker og selve utdelingen ble flyttet til Festsalen i Kulturhuset Banken på Lillehammer. I 2011/12 la Foreningen !les om gangen i prisen, og nå fikk ungdommen selv makt i alle ledd fra nominasjoner og til kåring av vinneren.

– Uprisen er en unik og viktig pris, både for unge lesere og norsk ungdomslitteratur. Vi er utrolig stolte over at Uprisen for tredje gang er nominert til ALMA. Den gjennomføres i samarbeid med Foreningen !les, Norsk Litteraturfestival og Den kulturelle skolesekken, og tilrettelegger og synliggjør unges meninger, så i stor grad tilhører denne nominasjonen også våre samarbeidspartnere og de unge leserne selv, sier daglig leder i Foreningen !les, Vibeke Røgler. 

Deltakelse i Uprisen er en lang prosess gjennom hele skoleåret. På høsten skriver kritikerklasser anmeldelser av norske skjønnlitterære ungdomsbøker. Anmeldelsene publiseres på denboka.no (tidligere uprisen.no). Med utgangspunkt i anmelderbasen, nominerer en jury på fem ungdommer fem bøker. Disse bøkene får juryklasser fra alle fylker i Norge i oppdrag å lese fra perm til perm. Under Norsk Litteraturfestival møtes to representanter fra juryklassene til storjurymøte for å diskutere seg fram til en vinnerbok. Utdelingen skjer under U-showet i Maihaugsalen på Lillehammer med juryklasser og nominerte forfattere til stede.

Uprisen har blitt den viktigste prisen å vinne for en norsk ungdomsbokforfatter. Å bli ungdommens favoritt gir ikke bare heder og ære og økt oppmerksomhet, men det er også et tydelig signal om at forfatteren treffer målgruppa og engasjerer ungdomsleserne. Vinneren blir også invitert tilbake til Lillehammer som en del av festivalens Pegasus-program. Prisen bidrar til økt lese- og skrivelyst, litterære samtaler mellom unge lesere, og er et kroneksempel på medvirkning og demokrati i praksis. Nominasjoner til ALMA flere år rad bekrefter prisens status.

«Vinnerboka har et realistisk språk med en dialog som er troverdig. Språket hjalp oss å bli kjent med karakterene og miljøet. Boka er jevnt spennende med et godt driv. Det er lett å se at forfatteren har gjort grundig og god research. Dette liker vi.»

Det sa storjuryen da de under U-showet på årets festival kåret «På én betingelse» av Neda Alaei til vinner av Uprisen 2024.

– Tusen takk! Takk for at dere har lest. Takk for at dere har latt dere røre av Yousef sin fortelling. Takk for at dere tar den på alvor. Og tusen takk for at det er så utrolig gøy å skrive for akkurat dere, sa Neda Alaei i sin takketale til ungdommene fra scenen i Maihaugsalen. Dette var andre gang Aalei vant Uprisen. Hun fikk også prisen for sin debutbok «Dette er ikke oss» i 2020.

Kritikerklasser er godt i gang med å lese og skrive anmeldelser av årets norske ungdomsbøker. Du kan følge med på hva ungdom selv mener om bøkene som skrives for dem på denboka.no. Hvilke fem som blir nominert til Uprisen 2025, får vi vite i januar. Og torsdag 5. juni deles prisen ut i Maihaugsalen på Lillehammer.

 

– Det er velfortjent at et prosjekt som Uprisen igjen er nominert til ALMA. Fra initiativet til Aspeli i 2007 og frem til i dag, har det vært en enorm utvikling som har gjort Uprisen til landets tøffeste litterære pris og en inspirasjon for både lesere, formidlere, forfattere, forlag og litteraturbransjen for øvrig. Som en del av Foreningen !les fikk jeg mulighet til å følge kritiker- og juryklasser, og erfart hvilket engasjement som finnes rundt norsk ungdomslitteratur i hele landet. Det blir spennende å se hvilke fem bøker som blir nominert, og vi gleder oss til å ta imot juryklasser og nominerte forfattere til utdeling i Maihaugsalen torsdag 5. juni til neste år, sier programsjef for Pegasus, Ole Ivar Burås Storø.  

Øvrige norske nominerte til ALMA er:

Ánte Mihkkal Gaup
Leser søker bok
Bjørn F. Rørvik
Bjørn Ingvaldsen
Gro Dahle
Kristin Roskifte
Mari Kanstad Johnsen
Marry Ailoneida Sombán Mari
Svein Nyhus
Øyvind Torseter

Norsk Litteraturfestival gratulerer alle nominerte!

Les mer om ALMA her