Samisk kunst og poesi som sprang ut av et eruptivt landskap

Det er en stor glede å kunne offentliggjøre at årets plakatkunstner er Synnøve Persen, en samisk billedkunstner og forfatter. Hun debuterte som dikter i 1981 med diktsamlingen alit lottit girdilit, er nominert to ganger til Nordisk råds litteraturpris for det samiske språkområdet, og har hatt en lang rekke gruppe- og separatutstillinger. Bildet på årets festivalplakat er et utsnitt av maleriet «Eruptive landskap V», 1995 (foto Kjell Ove Storvik). I forbindelse med Norsk Litteraturfestival vil Persen stille ut nye bilder på Galleri Zink og hun deltar i festivalprogrammet både som forfatter og billedkunstner.  

Synnøve, vi gleder oss til å ha deg som festivalkunstner i 2025! Kan du fortelle litt om bildet vi bruker til festivalplakaten, «Eruptivt landskap V»?

Bildet er malt i 1995 som del av en serie på 20 malerier under tittelen «Eruptive Landskap» , hvor hvert av maleriene ble identifisert med et romertall. Billedserien var med i en utstilling arrangert av Finnmark fylkeskommune som avslutning på fylkeskommunens første tre-årige arbeidsstipend til meg og en annen kunstner i Finnmark. Jeg hadde deltatt på et nordisk kunstnermøte på Island i samme periode og ble visuelt slått av det svært uttrykksfulle landskapet. Da jeg kom hjem «rant» alle disse 20 maleriene ut av meg, noen mer vellykkede enn andre, bl.a denne nr V.

«Eruptive landskap V», 1995

Du er også dikter og forfatter i tillegg til billedkunstner. Kan du si litt om forfatterskapet ditt og hvordan de to kunstformene påvirker hverandre?

Jeg utga min første diktsamling på samisk i 1981 på det nystartede samiske forlaget Vuovjjuš. Norsk gjendiktning ved Laila Stien kom ut på Tiden forlag i 1983. Den norske utgaven fikk svært god mottakelse. Jeg hadde ingen planer om å bli forfatter, jeg hadde hatt 5 gode år på Statens kunstakademi i Oslo og så fram til å utvikle det jeg hadde lært hos professorene Reidar Aulie, Ludvig Eikaas og Arne Malmedal. Det var møtet med Nils-Aslak Valkeapää på slutten av 1970-tallet som lokket fram morsmålet og forfatteren i meg. Hans uvurderlige innsats for utviklingen av et samisk litterært språk og troen på det, påvirket en hel generasjon unge samer. Vi skulle skrive på vårt morsmål og egne samiske forlag ble etablert. Begrepet samisk litteratur var født. Jeg vet ikke hvordan/ eller om billedkunstneren i meg påvirker forfatteren og omvendt. Jeg selv holder begrepene adskilt. Rent praktisk er det stor forskjell på å male og å skrive. Jeg har eget atelier for billedkunstvirksomheten og eget rom for skriving i hvert sitt hus. Jeg lever i Finnmark hvor vi er bortskjemte med god fysisk plass og avstand, dette er mitt eldorado med røtter tilbake til 1600- tallet.

 

I 2025 blir Sápmi ett av hovedtemaene i festivalen. Hva betyr det samiske for deg og for kunsten din?

Jeg har vokst opp under den norske statens verste fornorskningsperiode, da vi alle skulle bli gode nordmenn. Men da jeg ble født i 1950, som førstefødt i en stor søskenflokk, spurte mine foreldre en av bygdas legendariske personligheter om hvilket språk de skulle snakke med barnet. «Snakk samisk med henne,» var det entydige svaret fra ham, som også ble min gudfar og viktige person i førskolealderen. Når jeg besøkte ham og gudmor, sto han og deklamerte fra bibelhistorien, jeg så det alt sammen levende for meg. Så ga han meg tegneark og fargeblyanter og ba meg tegne alt han hadde fortalt. Dette tror jeg
definitivt la kimen til kunstneren. Det samiske språket, som skulle tas fra oss gjennom skolegang og internatliv, fikk jeg oppleve som hovedfaktor de sju første årene av mitt liv. Det er denne opplevelsesverdenen jeg bygger mitt kunstneriske arbeid på.

Hva kan publikum se fram til å oppleve på Lillehammer til våren når du kommer som både forfatter og festivalkunstner?

Diverse opptredener med opplesning av dikt fra forskjellige diktsamlinger. Utstilling på Galleri Zink med nye malerier laget for anledningen, med tema «Blått», slik jeg begynte som kunstner for ca 47 år siden.

 

Kjøp billetter til et kunstnermøte med Synnøve Persen på Galleri Zink onsdag 4. juni kl. 18 her.

Forfatterportrett: Susanne Hætta