Fotokreditering: Lina Hindrum

SUMAYA JIRDE ALI

Sumaya Jirde Ali (f. 1997) er en norsk-somalisk samfunnsdebattant, litteraturkritiker, dramatiker, forfatter og poet.

I 2017 ga hun ut sin første diktsamling, Kvinner som hater menn, og året etter kom pamfletten Ikkje ver redd sånne som meg (2018), hvor hun gir sin versjon av oppvekst og ungt voksenliv i Norge. Denne ble fulgt opp av diktsamlingene Melanin hvitere enn blekemiddel (2018) og Når jeg ser havet, slokner lyset (2021). Sistnevnte er grunnlaget for Alis debut som dramatiker på Den Nationale Scene, med tittelen Havet tar det det ikke gir (2022). Stykket handler om Samira, som har flyktet til Europa over Middelhavet.

Høsten 2023 kom sakprosaboken Et liv i redningsvest: Dagboksopptegnelser om norsk rasisme, der hun gir en kronologisk fremstilling av sine personlige erfaringer med rasisme fra barndommen og frem til i dag, og viser tydelig hvilken skadelig effekt dette har på et menneske. Boken er organisert som notater skrevet fra en sykehusseng og henvender seg til et yngre jeg i form av pronomenet «du».

For sine bidrag til norsk offentlighet har Jirde Ali fått Osloprisen Årets stemme, Zola-prisen, Ord i Grenseland-prisen og Den norsk Forfatterforeningens Ytringsfrihetspris. I 2021 ble hun også tildelt Amalie Skram-prisen.

Deltar på:

Onsdag 29. mai
Bjørnsonseminaret: Omverdenens dømmende blikk
Caspar Eric, Endre Ruset, Sumaya Jirde Ali

Tid

Onsdag
10:00 - 10:50

Sted

Kulturhuset Banken Festsalen

Pris

180,–

KJØP BILLETT
Legg til i din festival
Torsdag 30. mai
Folketale: Og når vi snakker er vi redde – litteratur som en måte å leve og overleve på. Folketale: Sumaya Jirde Ali
Sumaya Jirde Ali

Tid

Torsdag
16:00 - 17:00

Sted

Søndre Park

Pris

Gratis

GRATIS
Legg til i din festival