Bjørnsonprisen og Bjørnsonløypa
Bjørnsonprisen går til en nordisk forfatter av internasjonalt kaliber for et litterært arbeid og samfunnsengasjement i Bjørnsons ånd. Prisen deles ut på Norsk Litteraturfestival og er en del av Bjørnsonløypa – en samling arrangementer og formidlingsprosjekter som alle tar utgangspunkt i Bjørnsons virke, der litteraturens samfunnsendrende kraft og verdien av demokrati og ytringsfrihet står sentralt.
Fakta om Bjørnsonprisen
▪ Bjørnsonprisen tildeles en nordisk forfatter for et litterært arbeid og samfunnsengasjement i Bjørnsons ånd.
▪ Prisen er på 100 000 kr.
Bjørnsonprisen og Bjørnsonløypa er et samarbeid mellom Norsk Litteraturfestival og festivalens Bjørnsonpartnere: Stiftelsen Lillehammer museum, Lillehammer UNESCO-litteraturby, Nansenskolen, Innlandet fylkesbibliotek, Den norske Forfatterforening, Universitetet i Innlandet, Wold Expression Forum, Musikk i Innlandet, Nansen Fredssenter, Gausdal kommune og GD.
Bjørnsonprisen 2025
Sofi Oksanen tildeles Bjørnsonprisen i 2025 for sitt banebrytende forfatterskap og sterke engasjement for ytringsfrihet og menneskerettigheter.
Juryens begrunnelse:
Kjernen i Sofi Oksanens forfatterskap er en modig og kompromissløs humanisme. Hun skriver om undertrykkelse, maktmisbruk og urettferdighet, og bruker sin offentlige stemme og posisjon til å snakke direkte og tydelig om ytringsfrihet, menneskerettigheter og politisk frihet.
«Oksanen er født i 1977 i Finland, og vokste opp der med estisk mor og finsk far. Debutromanen Stalins kyr kom i 2003 og handler om estiske kvinners livsvilkår i Finland og favner bredt. Romanen tematiserer brutalitet i krig og fangeleirer så vel som spiseforstyrrelser, skam og svik. Det internasjonale gjennombruddet kom med romanen Utrenskning som vant Nordisk råds litteraturpris. Her, og i påfølgende romaner, utforsker hun kvinners opplevelse av krig med et skarpt blikk.
Kjernen i Oksanens forfatterskap er modig og kompromissløs humanisme. Hun skriver om undertrykkelse, maktmisbruk og urettferdighet.
Litteraturen hennes er gjennomsyret av taushet – ikke som fravær, men som en påtrengende tilstedeværelse. Hennes karakterer bærer på erfaringer så vonde at de mangler språket til å uttrykke dem. Noen ganger er språket tapt, andre ganger er det tabuisert eller undertrykt. Å snakke om skam gjør ofte skammen verre, og dermed blir taushet dens mest utbredte uttrykk. Hele Oksanens litterære prosjekt er et opprør mot denne tausheten. Hun lar det som ikke kan sies, få form og språk. Historiene hennes gir mulighet for gjenkjennelse og mot.
I flere av sine romaner skildrer Oksanen lite omtalte sider ved Europas historie, særlig erfaringer med krig, okkupasjon og undertrykkelse. Hennes arbeid for å formidle glemt og oversett historie gir stemme til de som ikke selv kan bli hørt. Gjennom sitt søkelys på Estlands historie har Oksanen bidratt til å utvide forståelsen av hva som utgjør nordisk litteratur. Hun har brakt Estlands komplekse fortid og nåtid inn i verdenslitteraturen og dermed beriket både det nordiske og internasjonale litterære landskapet.
Oksanen tar etisk ansvar i bøkene, og konfronterer ubehagelige sannheter om menneskelig adferd, og hun utforsker hvordan individ og samfunn forholder seg til skyld, skam og overlevelse. Hun er uredd i møte med moralske dilemmaer.
Oksanen har også brukt sine litterære verker, men også sin offentlige stemme og posisjon til å snakke direkte og klart om temaer som ytringsfrihet, menneskerettigheter og politisk frihet.
Med sin unike blanding av historisk innsikt, engasjement, psykologisk dybde og litterær innovasjon har Oksanen skapt et forfatterskap som beriker og utfordrer leseren. Hennes evne til å formidle komplekse temaer gjennom episke verk har gitt henne en bred leserskare og internasjonal anerkjennelse.»
Juryen har bestått av Joakim Hammerlin, Nansenskolen, Birger Emanuelsen, Den norske Forfatterforening, Cathrine Strøm, Lillehammer UNESCO-litteraturby, Linn T. Sunne, Innlandet fylkesbibliotek, Kristin Brandtsegg Johansen, Stiftelsen Lillehammer museum og Yukiko Duke, Norsk Litteraturfestival.
Bjørnsonprisen deles ut tirsdag 3. juni kl. 19.00, under åpningen av Norsk Litteraturfestival, Maihaugsalen.
«LINN OG BLÅ KVELVDE HIMILEN SEG YVI JORDI SOM EIN LJOS DRAUM»
Arne Garborg, Fred
Bjørnsonløypa 2025
Bjørnsonløypa er en samling arrangementer og formidlingsprosjekter knyttet til Norsk Litteraturfestival som alle tar utgangspunkt i Bjørnsons virke, der litteraturens samfunnsendrende kraft og verdien av demokrati og ytringsfrihet står sentralt.
Verditinget – formidlingsprosjekt for ungdomsskolen
Hvilke verdier er ungdom i dag engasjert i? Hvilken framtid ønsker norske 15-16-åringer seg, og hvordan vil de løse utfordringene samfunnet står overfor?
Vi arrangerer Verditinget på Aulestad mandag 2. juni. Inspirert av Bjørnsons arv fremmes ytringsfrihet og demokratiske verdier blant ungdom. De får en plattform hvor deres stemmer kan bli hørt og en forståelse for at deres meninger kan forme framtiden. Med dialog som verktøy og demokratisk beredskap, settes verdispørsmål under debatt. Det engasjeres til aktiv deltakelse i verdi- og samfunnsdebatten.
Ungdommenes synspunkter og verdier vil presenteres på WEXFOs ungdomsfestival, WEXFO Youth Voices, etterfulgt av workshops der ungdommene vil foreslå løsninger på aktuelle samfunnsutfordringer og utfordre politikere til handling!
Verditinget ledes av Heidi Marie Vestrheim.
Tid: Mandag 2. juni kl. 09.00-14.00
Målgruppe: Ungdom, 8.-10. trinn
Sted: Aulestad / Scandic Lillehammer hotell
Retorikkurs – pilot for studenter på Nansenskolen
I 2025 gjennomfører vi en pilot for studenter på Nansenskolen. I semesteroppgaveuka følger studentene et kurs i retorikk som munner ut i at elevene jobber med egen tekst i folketalesjangeren og oppfordres til å sende sine bidrag til skrivekonkurransen «De unges folketale».
Våren 2025 deltar studentene ved Nansenskolens linjer «Filosofi og politikk», «Skrivekunst» og «Internasjonal politikk».
Tid: Uke 10
Målgruppe: Nansenskolens studenter
Ansvarlige for retorikkurs og oppfølging av studenter: Nansenskolen og Universitetet i Innlandet
Intensjonen er at pilotprosjektet videreutvikles med miniemne eller digitalt undervisningsopplegg som tilbys alle studenter ved INN fra og med våren 2026, og som fra 2027 kan tilbys alle partnere i EU-prosjektet EMERGE.
De unges folketale – nasjonal skrivekonkurranse for unge mellom 18 og 30 år
En ny geopolitisk situasjon setter demokrati, ytringsfrihet og verdier vi lenge har tatt for gitt under press. Nye tider krever nye svar og inspirert av Bjørnsons arv inviterer vi unge mellom 18 og 30 år til å tenke, mene og ytre seg omkring følgende problemstilling:
Demokrati under angrep – er vi beredt?
De unges folketale kan være inntil 6000 tegn (inkludert mellomrom).
Frist for innsendelse: 1. mai 2025.
Vinnerbidraget blir premiert med kr 10 000,-, publisering på litteraturfestival.no og mulighet til å fremføre talen under «Folkemøte for ytringsfrihet» på Lillehammer tirsdag 3. juni kl. 17.00. Reise, opphold og festivalpass til Norsk Litteraturfestival dekkes.
1. mai: Frist for innsending av bidrag
2.-15. mai: Juryen leser innsendte bidrag og kårer en vinner
3. juni: Vinnerbidraget/de unges folketale fremføres under Folkemøte for ytringsfrihet
4. juni: De unges folketale som selvstendig arrangement i parken.
Folkemøte for ytringsfrihet
Kjente forfattere og samfunnsaktører, lokal ungdom og musikere av internasjonal klasse står på scenen når vi inviterer til folkemøte om ytringsfrihet på Lillehammer.
Ytringsfriheten har lenge vært under press, og med en ny geopolitisk situasjon er den truet på en ny og akutt måte. I begynnelsen av juni går ytringsfrihetskongressen World Expression Forum av stabelen samtidig med Norsk Litteraturfestival. Da skal ytringsfriheten brukes, diskuteres og problematiseres, og samfunnsaktuelle spørsmål som engasjerer både unge og eldre, lokalt og internasjonalt, settes på agendaen.
Med oss på scenen har vi vinneren av Bjørnsonprisen, Sofi Oksanen, vinneren av den nasjonale skrivekonkurransen «De unges folketale» og andre hovednavn fra WEXFO og Norsk Litteraturfestival. Møt opp og støtt kampen for ytringsfrihet i Norge og internasjonalt!
Tid: Tirsdag 3. juni kl. 17.00-18.00
Målgruppe: Ungdom, unge voksne, voksne
Sted: Lillehammer Scandic hotell
Bjørnsonseminaret – for allment, voksent publikum
Onsdag 4. juni arrangeres Bjørnsonseminaret, hvor vi diskuterer relevant tematikk i prisvinnerens forfatterskap:
Bjørnsonseminaret: Sofi Oksanens metode
Årets Bjørnsonprisvinner er den finsk-estiske forfatteren Sofi Oksanen. Oksanen er uttalt feminist og hennes verk behandler ofte Estlands blodige 1900-tallshistorie, fra mellomkrigstidens frihetstid til årene som Sovjetrepublikk og fri republikk etter murens fall. Oksanen bor i Finland, men hennes slekt har bitre erfaringer av den russiske imperialismens brutale fremferd i Baltikum. Hennes nyeste bok «I samma flod – Putins krig mot kvinnene» ble utgitt i mai 2024. I den beskriver hun hvordan Putins Russland svekker kvinners rettigheter gjennom propaganda, seksuell vold og en autoritær lovgivning. Hør Aage Borchgrevink og Anne Bitsch diskutere hva som gjør Sofi Oksanen til en så stor og viktig forfatter i vår tid.
Deltakere: Aage Borchgrevink, Anne Bitsch
Tid: Onsdag 4. juni kl 12.00-12.50
Sted: Kulturhuset Banken, Festsalen
Bjørnsonforedraget: Sofi Oksanen
Årets Bjørnsonprisvinner er den finsk-estiske forfatteren Sofi Oksanen. Hun er uttalt feminist og hennes verk behandler ofte Estlands blodige 1900-tallshistorie, fra mellomkrigstidens frihetstid til årene som Sovjetrepublikk og fri republikk etter murens fall. Oksanens slekt har bitre erfaringer av den russiske imperialismens brutale fremferd i Baltikum. Hennes nyeste bok «I samma flod – Putins krig mot kvinnene» ble utgitt i mai 2024. I den beskriver forfatteren hvordan Putins Russland svekker kvinners rettigheter gjennom propaganda, seksuell vold og en autoritær lovgivning.
Tid: Onsdag 4. juni kl. 14.00-14.50
Sted: Kulturhuset Banken, Festsalen
Nærbilde: Bjørnsonprisvinner Sofi Oksanen
Årets Bjørnsonprisvinner er den finsk-estiske forfatteren Sofi Oksanen. Oksanen er uttalt feminist og hennes verk behandler ofte Estlands blodige 1900-tallshistorie, fra mellomkrigstidens frihetstid til årene som Sovjetrepublikk og fri republikk etter murens fall. Hun bor i Finland, men hennes slekt har bitre erfaringer av den russiske imperialismens brutale fremferd i Baltikum. Oksanens nyeste bok «I samma flod – Putins krig mot kvinnene» ble utgitt i mai 2024. I den beskriver hun hvordan Putins Russland svekker kvinners rettigheter gjennom propaganda, seksuell vold og en autoritær lovgivning.
Deltakere: Sofi Oksanen
Moderator: Stefan Ingvarsson
Tid: Onsdag 4. juni kl. 17.00-17.50
Sted: Kulturhuset Banken, Festsalen
«UNG MAA VERDEN ENDNU VÆRE»
Henrik Wergeland, Jødinden
Tidligere vinnere
2024 — Caspar Eric (DK)
2023 — Åsne Seierstad (NO)
2022 — Niviaq Korneliussen (GL)
2021 — Sara Omar (DK)
2020 — Maja Lunde (NO)
2019 — Carsten Jensen (DK)
2018 — Johannes Anyuru (SE)
2017 — Bruce Springsteen (US)
2016 — Cecilia Dinardi (NO)
2015 — Edward Snowden (US)
2014 — Kristin Solberg (NO)
2013 — Yaşar Kemal (TR)
2012 — Biskop Thomas av al-Qusiyya og Mair (EG), Wojoud Mejalli (YE) og David Zonsheine (IL)
2011 — Ola Didrik Saugstad og Marte Wexelsen Goksøyr (NO)
2010 — Einar Már Guðmundsson (IS) og Milan Richter (SK)
2009 — Grigorij Pomerants og Ziaida Mirkina (RU)
2008 — Ola Larsmo (SE)
2007 — Adonis, (psevdonym for Ali Ahmad Said Asbar) (SY/LB)
2006 — Hrant Dink (AM)
2005 — Esma Redzepova (MK)
2004 — Vivian Fouad og Samir Morcos (EG)
«UDE FRA DET TOMME, IND MOT DET VARMERE»
Sigbjørn Obstfelder, Digte
Samarbeidspartnere og sponsorer
Bjørnsonprisen og Bjørnsonløypa er et samarbeid mellom Norsk Litteraturfestival og festivalens Bjørnsonpartnere:
Stiftelsen Lillehammer museum
Lillehammer UNESCO-litteraturby
Nansenskolen
Innlandet fylkesbibliotek
Den norske Forfatterforening
Universitetet i Innlandet
World Expression Forum
Musikk i Innlandet
Nansen Fredssenter
Gausdal kommune
GD