Film fra festival

Under ser du et knippe av alle programpostene vi har direkteoverført fra festival til vår YouTube-kanal. Alle filmene finner du her.

 

 

Hvem skal arve jorda - Timothy Snyder

26. mai 2019

Historieprofessor Timothy Snyder har beskrevet for en hel verden de mekanismene som driver lands ekspansjon og tilbaketrekning, samt det vakuumet de gamle kolonistatene i dag befinner seg i. Han møter den algeriske forfatteren Kamel Daoud til samtale om kolonialisme og dem som ble igjen – på begge sider. Samtalen ledes av Frøy Gudbrandsen, politisk redaktør i Bergens Tidende.

Werewere på norsk

24. mai 2019

Den kamerunske avantgarde-dronningen Werewere-Liking Gnepo er i liten grad oversatt til norsk, men under festivalen har et knippe kvasse oversettere arbeidet med en av hennes tekster for å gjøre den tilgjengelig på vårt morsmål. Opplev rykende fersk oversetting av litteratur fra Afrika og møt forfatteren selv i samtale med oversetter og poet Erlend Wichne.

Slik historien forstås - Thorvald Steen og Marte Michelet

25. mai 2019

Thorvald Steen og Marte Michelet har begge skrevet bøker der historien er behandlet på en måte som akademikere i faget har rynket på nesen av. Men er ikke historien – den skrevne – satt sammen av beretninger fra individer? Individer som husker ulikt, som motsier hverandre, som lyver og bortforklarer? Fordi all skriving til sist er subjektiv vil vinkling og kilder alltid være med på å variere hvordan historien forstås. Eller er det slik at det finnes en sann versjon av fortiden? Forfatterne i samtale med Håkon Haugsbø.

Fanget i Tyrkia – David Dundar og Bjørn Arild Ersland

23. mai 2019

I 2006 dro brødrene Dundar på ferie med fosterfamilien. Der, midt på gata, ble de dratt inn i en drosje og forsøkt kidnappet av sine biologiske foreldre. Den dramatiske hendelsen formet livet videre for de to guttene, som vel hjemme i Norge fikk beskjed om at verken foreldrene eller fosterforeldrene var egnet til å ta seg av dem. I tillegg ble de bedt av barnevernet om ikke å snakke om det som hadde skjedd. Hva skjer med identiteten din når en hendelse forandrer livet ditt så drastisk, og i tillegg ties om? Nå, over ti år senere, har David Dundar skrevet bok sammen med Bjørn Arild Ersland om hendelsen, og de kommer begge for å snakke om boka og det som skjedde, i samtale med Peder Kjøs.

Vær snill med barna – Monika Isakstuen og Birger Emanuelsen

23. mai 2019

Monica Isakstuen og Birger Emanuelsen har begge skrevet bøker om foreldrerollen og de utfordringene man møter når foreldrerollen ikke passer eller ikke lar seg forene med egne utfordringer. Kanskje burde ikke alle få barn? Det er tross alt ikke en menneskerett. Det som i hvert fall er sikkert, er at disse problemstillingene har resultert i to av fjorårets mest spennende bøker om foreldre og barn. Isakstuens Rase og Emanuelsens Jeg skal beskytte deg er bøker som bør diskuteres, og det skal de to forfatterne gjøre på scenen i møte med Ellen Sofie Lauritzen.

Medmennesker – Ida Hegazi Høyer og Alice Zeniter

22. mai 2019

Romaner befolkes av karakterer, og disse karakterene står i relasjon til en verden og en sosial situasjon. Når vi snakker og skriver om bøker som på en helt egen måte klarer å skape identifikasjon og medfølelse, bruker vi gjerne ord som dybde. Om du leser anmeldelser av de to forfatterne Alice Zeniter og Ida Hegazi Høyer, er enttopp dette begrepet som går igjen. Begge skriver frem samvær som engasjerer og som sitter igjen når man har lest ferdig. Vi gleder oss derfor til å se de to forfatterne Alice Zeniter og Ida Hegazi Høyer i samtale med Ellen Sofie Lauritzen om litteratur og relasjoner.

Johan vs. John

22. mai 2019

For fjerde året på rad henter vi inn forfatter, kritikker og redaktør John Freeman for å bidra med et perspektiv fra utlandet. Han har blant annet siden han leste Max, Micha og Tetoffensiven, ønsket å møte Johan Harstad – og nå skjer det! Vi ser frem til å høre dem gå i dybden på Harstads fascinerende og mangslungne forfatterskap.

60-70-80-90 – Ketil Bjørnstad

26. mai 2019

Høsten 2019 kommer Ketil Bjørnstad med det femte og nest siste bindet i storverket Verden som var min om de siste 60 årene, som beskriver hans liv og virke frem til i dag. De svært personlige skildringene av liv og tid kobler seg på norgeshistorien på en måte som har gitt gjenklang hos lesere og kritikere. Bøkene har solgt i 150 000 eksemplarer, så det er altså snakk om en fantastisk suksess. Ketil Bjørnstad kommer til festivalen for å fortelle om arbeidet, motivasjonen og Verden som var min. Forfatteren møter Magnhild Bruheim til samtale.

Klar til kamp! – Michael Stilson og Peder Samdal

22. mai 2019

Michael Stilson er tidligere profesjonell fotballspiller, og debuterte i høst som forfatter med Bare spille ball. Boka har fått strålende kritikker og blitt nominert til blant annet U-prisen. Møt Stilson i samtale med Peder Samdal, som er aktuell med sakprosaboka Fotball uten grenser. Samtaleleder: Ole Ivar Burås Storø

Hemmelig, magisk, fantastisk - Bobbie Peers og Jessica Townsend

23. mai 2019

Jessica Townsends debutbok Ingenlund kom ut på norsk høsten 2018, og ble raskt populær blant alle som liker god fantasy. Historien om den forbannede jenta Morrigan Kråkh som blir hentet over i en ny dimensjon av en mystisk fadder ved navn Jupiter Nord er et magisk eventyr som er blitt sammenlignet med blant annet Harry Potter. Den australske forfatteren i samtale med norske Bobbie Peers, forfatteren bak den populære serien om kodeknekkeren William Wenton. Samtaleleder: Heidi Sævareid Jessica

Språkkafé med Kristin Fridtun

26. mai 2019

Kva slags form og eigenskapar har språket? Det har folk krangla om i uminnelege tider. Aasmund O. Vinje meinte at landsmålet var eit staseleg orgel, Knut Hamsun meinte at det var eit salmodikon – eit simpelt, einstrengja strykeinstrument. Dialektane har blitt oppfatta som friske fjellbekker, medan skriftspråka er velordna byggverk. Men kven av språka våre er det beste verktøyet? Og kven var det som hevda at språket er ein sau? Filolog og språkspaltist Kristin Fridtun har svaret.

Paris au revoir – Hans Petter Blad og Anna Kleiva

26. mai 2019

De to forfatterne Anna Kleiva og Hans Petter Blad har begge et spesielt forhold til den franske hovedstaden. På hvert sitt hold har de skrevet bøker om den tilstanden Paris er i. Blad har et utvalg bøker fra Paris på samvittigheten, deriblant hans ferske roman Paris-kontorene og poesiboken Clair-Obscur. Både sistnevnte bok og Anna Kleivas Drikkeviser frå Paris, begge fra 2016, har rukket å bli en del av den norsk-franske poesikanon. De to kollegene avsluttet festivalens frankofone fokus med en samtale om når, hvor og hvorfor Paris og litteratur!