Flaggene heises til topps – Den Offisielle åpningen av Lillehammer som UNESCO litteraturby.

Lillehammer skiller seg ut som litteraturby. Dikterhjemmene er basisen og festivalen er motoren. Festivalen er unik, både i størrelse, innhold og måten den er organisert på. Størrelsen på Lillehammer gjør at festivalen passer perfekt her. Du kjenner festivalstemningen i hele byen.

Kulturminister, Trine Skei Grande.

Trine Skei Grande
Foto: Mette Banken

I hagen til Sigrid Undset sitt gamle hjem er flere samlet. Kjente og ukjente, små og store, politikere og folket, musikere og lyttere, forfattere og lesere.

Lillehammer har blitt anerkjent som UNESCO litteraturby og det skal feires. Ikke mange andre land kan pårope seg en slik annerkjennelse, men nå kan verdensbyen Lillehammer det.

Vi har jobbet for dette veldig lenge. Festivalen har vært involvert med å skrive søknaden. Vi jobber med å utvikle festivalen i en mer internasjonal retning, så det å komme inn i nettverket med tyveåtte byer som virkelig satser på litteratur i hele verden gir oss nye muligheter og samarbeid.

Festivalsjef Marit Borkenhagen.

Flere broer bygges for å samle mennesker på kryss og tvers av hav og landegrenser for å føre mennesker sammen gjennom litteraturen. UNESCO byene skal støtte hverandre og gi nye forståelser og impulser.

Dette er en mulighet for oss å ha en større samtale om hva slags by dette skal være og hvordan vi skal leve sammen framover, samt hvilke fortellinger vi skal fortelle om hverandre, med utgangspunkt i litteraturen og fortellerkunst.

Kultursjef i Lillehammer, Olav Brostrup Müller.

Olav Brostrup Müller
Foto: Mette Banken

 

Tekst: Nesteren Hasani 
Foto: Mette Banken