28. april ville forfatter Beate Grimsrud ha fylt 60 år. Til minne om henne oppretter familien Grimsrud-stipendet som skal deles ut for aller første gang 26. mai i år under Norsk Litteraturfestival.

 

 

Stipendets første mottaker er Aaiún Nin. Hen er forfatter, mediekunstner og maler født i Luanda, Angola. Nin debuterte i Danmark, på dansk, med den kritikerroste diktsamlingen På min huds sorthed (2021) hvor den danske poeten Mette Moestrup samarbeidet med hen om språklig bearbeidelse/oversettelse.

 

Juryens begrunnelse

Juryen lar seg begeistre over Nin som de mener skriver med livet som innsats: «Etter at hen måtte forlate sitt hjemland Angola på grunn av sin seksualitet og sine politiske holdninger, endte hun opp med å måtte søke asyl i Danmark. Nylig fikk hen avslag på sin oppholdstillatelse og er for tiden bosatt i Polen. Med andre ord leser man en forfatter hvor det poetiske og litterære arbeidet er akutt innskrevet i hens eget liv. Den angolanske poeten Aaiún Nin tildeles Grimsrudstipendet for sine beskrivelse av rommene utenfor og mellom land og kulturer, for sine evner til å mobilisere leseren til politisk årvåkenhet og for sitt blikk på det menneskelige i kraft og i sårbarhet. Aaiúns dikt er fylt av både politisk sinne og resignasjon, men lyser også i beskrivelsen av skjønnhet, nytelse og seksualitet. Hens diktning kan leses som en sørgesang for de landflyktige, men bærer også en vilje til å se, kritisere og yte motstand mot ulike former for ideologisk vold, både i Angola og i Danmark. Aaiún åpner opp et stort rom for leserne, hen spenner over historien og over kontinenter.»