Lotte Gustavsen, Amalie Larsgaard, Hannah Roset, Miriam Wolff Farstad og Emmeli Hanna Leon fikk prøve seg som reportere under årets litteraturfestival, på oppdrag fra Foreningen !les.

Elevene fra Li ungdomsskole i Nittedal var på besøk i Lillehammer 24.–25. mai. De dekket arrangementene «Hva er greia med BookTok?»,«Blokk til blokk», «Hva er du redd for?», og utdelingen av Uprisen 2023 under «Ushowet». Elevenes bidrag kan du lese nedenfor.

Hva er greia med BookTok?

I dette foredraget forteller Malin Adriaensen (programleder og BookToker) oss om den virale hashtaggen #BookTok. Med seg har hun Rikke Neverdal (norsk BookToker) og Trine Weydahl (Cappelen Damm), som skal ha en samtale med henne og oss. I dette foredraget har foreleserne god kontakt med publikum, og starter det hele med en håndsopprekning, noe som skaper engasjement i salen. På dette arrangementet reflekterer de over både fordeler og ulemper med fenomenet BookTok. De nevner at BookTok er et fellesskap og et samfunn for unge lesere, og at det er med på å skape god leseglede blant dem som vanligvis hadde holdt seg til mobilen. Trine omtaler det som en «digital boksirkel», fordi her kan man diskutere og anbefale bøker til andre og få inspirasjon.

– BookTok ble til av TikTok, og vokste seg stort ved at flere og flere oppdaget appen. Tiktok er en stor plattform, så veldig mange får opp videoer man ikke har «bedt om», og da skaper det interesse. På Youtube og Instagram må man søke opp det man vil se, men på TikTok får man «ufrivillig» videoer om bøker som igjen kan skape leselyst, sier Rikke.

De negative sidene ved den virale trenden er det vi kaller «spice-litteratur». Dette er ikke direkte negativt, men Malin sier at denne typen romaner kanskje ikke er egnet for målgruppen den treffer. Ellers snakket de litt om at det er mange engelskspråklige bøker innenfor den anbefalte litteraturen, og at det norske språket kanskje forsvinner litt bak dem.  

Tekst: Hannah Roset og Lotte Gustavsen

Blokk til blokk

Et av arrangementene på Norsk Litteraturfestival var «Blokk til blokk». Det var det Don Martin og Jonathan «Boss» Castro som opptrådte på, og forestillingen var basert på deres egne livshistorier.

Blokk til blokk er navnet på tegneserien Don Martin og Jonathan har skrevet om deres liv, om hvordan oppveksten var, hvordan de møttes og hvordan de ble kjent. Forestillingen var unik fordi artistene ville gjøre noe litt annerledes. Det klarte de ved å variere mellom foredrag, rap og tegneserie i bakgrunnen.

Salen var helt full, og stemningen var på topp! Castro og Don Martin hadde mye energi og engasjement, og var gode på å inkludere publikum – som gjorde forestillingen veldig spennende! De stilte spørsmål til oss i salen, og forestillingen passet godt for ungdom.

Don Martin forteller om oppveksten.

God stemning når begge artistene rapper.

Tekst og foto: Amalie Larsgaard

Redd

Er du redd? Redd for alt, litt, eller er engstelig? Da kan jeg anbefale deg å lese Litt redd, bare av Alexander Kielland Krag, eller Ikke vær redd av Anne Gunn Halvorsen.

De hadde et veldig opplysende, ekte foredrag, ledet av Heidi Marie Vestrheim.

Temaet var selvfølgelig det å være redd, noe som også er angst for noen. Kielland Krag har skrevet en bok om sytten år gamle Cornelius som opplever panikkangst.

Halvorsen har i stedet laget en sakprosa-bok om det å være redd. Hun forteller mye fakta, gir opplysninger og viser til statistikk for å skape trygghet.

Kielland Krag har selv følt litt på det med angst. Det inspirerte han til å skrive boka. Angst har ikke vært snakket alt for mye om før, og det er kanskje ikke helt akseptert blant gutter. For Kielland Krag var det viktig å få fram at det handlet om en gutt, men også at angst er ikke så stort som du tror det er.

I Halvorsen sin bok har hun gjort telefonintervjuer med ungdommer for å finne ut hva de er redde for. Hos jentene gikk det mye i at de var redde for at de skulle bli drept eller voldtatt. Guttene var ikke like mye på det, de var mer redde for fysiske ting, som edderkopper. Det som var felles for dem var at de ofte startet med å si: «Det er teit at jeg er redd for dette, men …», for å så si det.

De skammet seg over det de var redde for.

Begge kjønn hadde også en frykt for å miste vennene sine.

Forfatterne på foredraget hadde en teori om at mennesker er redd for ting av natur. Vi er redde for å miste vennene våre, siden vi stammer fra aper. Hvis en ape mister flokken sin, overlever den ikke. Det er derfor et veldig sterkt instinkt hos mennesket å høre til, å ha en flokk og tilhørighet.

Ungdommer er mer redde enn voksne. Sånn er det, siden hodet vårt ikke er ferdig utviklet før vi er tjueto år. I tillegg overtenker ungdom mer enn voksne.

Dette får Kielland veldig godt frem i boken sin. Cornelius føler seg stresset i klasserommet, og dette gjør at han blir kvalm. Det utvikler seg videre til at han blir redd for at han skal dumme seg ut, kaste opp, begynne å grine, skjelve, eller riste. Det ender med at han må gå ut av klasserommet. Han er redd for å være redd. Redd for angsten.

Forfatterne oppfordret deg som er redd, engstelig, har angst, eller som føler på disse følelsene, til å snakke med noen. Det blir alltid bedre da, selv om det kan føles som et tiltak. Angst er noe som går over. Du kommer til å ha et liv etter angsten.

Tekst og foto: Emmeli Hanna Leon

Den beste boka vant!

Spenningen var stor da «Ushowet» satte i gang. Publikum var trøtte, men spente. Vi satt alle og lurte på hvem vinneren var. Salen ble stille og Heidi Marie Vestrheim satt i gang alt.

Nominasjonen skulle gis ut, men først var det litt underholdning! Alexander Kielland Krag startet med å snakke til publikum om angst, og det at man ikke er alene når man leser en bok fordi så mange andre mennesker leser akkurat det samme. Dette var meget lærerikt, og publikum var så interesserte og stille at man kunne hørt en knappenål falle. Videre kom det et sanginnlegg som fikk publikum til å våkne litt mer, og det ble mye applaus og god stemning. Heidi kom tilbake på scenen, men denne gangen med to ukjente ungdommer. Disse var elever fra juryklassen! Da de startet kom det mye latter og jubel. Heidi spurte disse elevene om ulike spørsmål, for eksempel hvordan de synes forfatterne hadde klart å leve seg inn i ungdomslivet. Det var morsomme svar som for eksempel: «Noen klarte det bedre enn andre, men det er greit fordi vi alle er forskjellige!». Stemmingen var på topp, og de trådde av scenen fornøyde med seg selv! Neste utpå scenen var et dansecrew. Disse var veldig, veldig, veldig talentfulle, og det var skikkelig gøy. Dansen viste godt hvordan det føles å være stressa og overveldet.

Endelig var tiden inne. Vi skulle få vite vinneren av Uprisen. Hjertene pumpa og salen ble stille. Hele juryen kom opp på scenen, og to av de fikk i oppdrag å si hvem vinneren var! De forklarte hvorfor denne boka vant. De nevnte mange ulike bra ting. Da de sa at dette var en god bok fordi man kan se hvordan det var under krigen, ble salen full av engasjement. Boka var jo selvfølgelig Heiloen av Marte Mittet!

Marte Mittet fikk sjokk, og vi kunne se gleden inni henne. Hun kom seg opp på scenen og var meget rørt. Hun takket sin familie, venner og de som hadde stemt på boken hennes!

Salen ble fylt av god stemning, og etter showet fikk vi intervjuet elever som var veldig glade på hennes vegne.

Tekst og foto: Lotte Gustavsen og Miriam Wolff Farstad

Takk for besøket, og velkommen igjen!