Bli kjent med noen av årets frivillige!

Det gule gullet er festivalens superlim og superhelter. De er det essensielle bindeleddet mellom publikum, festivalledelsen, forfattere og andre bidragsytere. Det er de som ønsker deg velkommen, som hjelper deg når du ikke vet hvor neste arrangement er, hvor du bør spise, eller hvem han karen lengst til venstre på scenen er. De pynter byen gul og deler ut programhefter. De frakter forfattere, møbler, tegnesaker og de underligste ting hit og dit – og så hit igjen. De er teltstengene som holder festivalteltet oppreist, og de bruker fritiden sin på det.

Ann-Mari Bugge, som selv er frivillig, har tatt en prat med frivillige rundt omkring på festivalen. Bli litt bedre kjent med det gule gullet, og les om hvilke tanker noen av årets frivillige gjør seg om frivillighetsarbeidet nedenfor. Bildene er tatt av Jørgen Skaug.

Julia Li Castro Noro (21)

Bosted: Lillehammer nå, men kommer fra Lleida (Spania)
Status som frivillig: 1. gang (2023)
Stasjon: Festivalteltet

«Jeg er utvekslingsstudent fra Universitat de Lleida som er en by nordvest i Catalonia. Akkurat nå er det rolig her i festivalteltet, da blir det tid til en kopp te og litt småprating. Noen har spurt meg om jeg synes nordmenn er ‘harde og kalde’. Det er ikke min erfaring! Enkelte kan kanskje være litt reserverte, men alle jeg møter har bare vært søte og vennlige. Flere av mine venner både fra Norge, Tyskland og Japan jobber som frivillig i år. Det er veldig kult at så mange nasjonaliteter kommer hit til Lillehammer i denne måneden.»

Oda Sofie Gallefoss (23)

Bosted: Oslo, men er fra Lillehammer
Status som frivillig: 1. gang (2023)
Stasjon: Festivalredaksjonen (PR og SoMe)

«Det er midt i eksamenstiden min dette, men jeg stiller likevel som frivillig hele uka. Jeg jobber som nettjournalist i pressegruppa, noe som er superrelevant siden jeg tar en mastergrad i litteraturformidling på Universitetet i Oslo. Arbeidserfaringen vil gjøre seg godt på CVen min, men det betyr veldig mye mer for meg. Det er spesielt spennende å prate med så mange nye mennesker. Det kjennes også godt å være en av de mange som bidrar til at den store festivalen blir bra.»

Lars-Erik Hansen (26)

Bosted: Lillehammer nå, men født og oppvokst i Sokna (Viken)
Status som frivillig: 1. gang (2023)
Stasjon: Festivalkontoret

«Forrige uke leverte jeg min bachelor i bærekraftig reiselivs- og arrangementsledelse på Høgskolen i Innlandet. Frivillighetsjobben er åpenbart kjemperelevant for videre jobb. Her på festivalkontoret er det gøy å være, særlig fordi jeg får erfaring med så mye forskjellig. Så er jeg glad i litteratur, det må jeg nesten få legge til. Dessverre rekker jeg ikke å gå på noen arrangementer i år, så jeg må nok komme tilbake til neste år!»

Elise Knudsen (28)

Bosted: Oslo, men er fra Hamar
Status som frivillig: 1. gang (2023)
Stasjon: Festivalredaksjonen (PR og SoMe)

«Det er første gang jeg jobber som frivillig på litteraturfestivalen. Jeg kom tilfeldigvis over en facebook-post hvor de søkte etter redaksjonsmedlemmer til festivalredaksjonen, så da heiv jeg meg bare på. Jeg har jobbet med både pressearbeid og frivillighetsarbeid tidligere, og har en mastergrad i arkeologi, med blant annet fordypning i kulturformidling, fra Universitetet i Oslo. Det er en super erfaring å være ute i feltet. Den følelsen man får av å skape noe sammen med andre er helt spesiell.»

Maria Olsson (36)

Bosted: Lillehammer, men født og oppvokst i Göteborg (Sverige)
Status som frivillig: 2. gang (2023)
Stasjon: Lillehammer Kunstmuseum

«Det var en kollega som anbefalte meg å melde meg som frivillig. Jeg flyttet hit til byen høsten 2021 og jobber på Høgskolen i Innlandet. Før det har jeg blant annet bodd i Tromsø hvor jeg tok en doktorgrad i sosialpsykologi. Å være frivillig er en fin måte å bli en del av lokalsamfunnet, og jeg må bare si at jeg er blitt mottatt med varme både som beboer og som frivillig. Alle er bare så mysiga. I år er jeg frivillig på kunstmuseet – jeg må innrømme at jeg er helt blown away av at lille Lillehammer får plass til så mye kunst!»

Abdel Rahman Ali Aljazzar (48)

Bosted: Lillehammer, men født og oppvokst i Syria
Status som frivillig: 3. gang (2023)
Stasjon: Frivillighetsloungen

«Jeg er født og oppvokst i Syria, men kom til Lillehammer som flyktning for snart seks år siden. De tre siste årene har jeg jobbet som frivillig på litteraturfestivalen. I Syria jobbet jeg som kokk, og nå utdanner jeg meg innen restaurant- og matfag her i byen. Som du ser lager jeg mat, linsesuppe, til de andre frivillige. Det er naturligvis en arbeidsoppgave jeg trives godt med! Her i frivillighetsloungen er det trygt og godt å være, det er en livlig og lett stemning med masse prating. Det er så hyggelig, og i tillegg lærer jeg norsk.»

Jane Finberget (57)

Bosted: Lillehammer
Status som frivillig: 12. gang (2023)
Stasjon: Kulturhuset Banken

«Dette er mitt 12. år som frivillig her i Kulturhuset Banken. Jeg jobber faktisk her til vanlig også fordi stedet er i helårsdrift. Det er nok en fordel når det gjelder å finne løsninger og ordne opp i ting, jeg vet jo hvor alt er. De senere årene har jeg jobbet som gruppeleder sammen med Anne Dahl. Hun er helt rå på kultur- og frivillighetsarbeid! Visste du at bygningen ble oppført tilbake i 1895, inspirert av italiensk renessanse? Bygget har en eventyrlig historie, men det må vi ta en annen gang – nå begynner neste arrangement!»

Ingrid Sollid (68)

Bosted: Lillehammer
Status som frivillig: 1. gang (2023)
Stasjon: Frivillighetsloungen

«Jeg er født og oppvokst her på Lillehammer, og er nå nylig blitt pensjonist. I dag har jeg posisjonen som “autorisert vaffelsteker” her i frivillighetsloungen, haha! På denne stasjonen får man virkelig kjenne på den fine følelsen av å løfte i flokk! Det er interessant å se festivalen fra innsiden, ikke bare som deltaker. Samtidig som man er frivillig kan man også prøve å få med seg noen kulturarrangementer. En av de fineste opplevelsene for meg i år var filmen Skolen ved verdens ende på Lillehammer kino. Den traff meg rett i hjertet!»

Inger Marie Monkan (68)

Bosted: Lillehammer
Status som frivillig: 5.- 6. gang (2023)
Stasjon: Kulturhuset Banken

«Dette er min 5. eller 6. gang som frivillig akkurat her i Kulturhuset Banken. Jeg liker at oppgavene varierer. I dag har jeg både solgt billetter, klargjort saler og pekt gjester i riktig retning. Det er fire saler i dette ene bygget, og i år tror jeg vi huser over 50 arrangementer. Det er fint å både være frivillig og samtidig få med seg noen poster på festivalprogrammet. Litterær Festaften i Maihaugsalen, for eksempel, det kan jeg anbefale til alle.»