Nordens største litteraturfestival på Lillehammer denne uken

I kveld åpner Norsk Litteraturfestival 2024 og programmet for barn og unge er allerede i gang. Blant hovednavnene er Louise Kennedy (IE), Mariana Enriquez (AR), Maria Navarro Skaranger, Oliver Lovrenski, Caspar Eric (DK), Adania Shibli (PS), Kjell Westö (FI), Sayaka Murata (JP), Ann Helén Laestadius (SE), Diamant Salihu (SE), Lars Mytting, Constance Debré (FR), Amina Elmi (DK), Sumaya Jirde Ali, Yan Lianke (CN), Joshua Cohen (US), Helene Uri, Peter Frankopan (UK) og Elizabeth Strout (US).

Under festivalen settes viktige samfunnsspørsmål daglig på agendaen i DEBATTEN. «Hvor går grensen for ytringsfrihet?» er spørsmålet Håkon Haugsbø stiller sjefredaktør i Charlie Hebdo, Gérard Biard, Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk og ytringsfrihetsekspertene Anine Kierulf og Kjetil Ansgar Jakobsen. Andre temaer som vil bli diskutert er «Hvor går grensen for avviklingen av velferdssamfunnet?» «Hvor går grensen for hvor mye kriminalitet samfunnet kan håndtere?» og «Hvor går grensen for utnyttelse av naturen?»

Nærbilder med norske og internasjonale stjerner
Heldigvis er litteraturen også et sted for fantasiflukt, et sted hvor grenser overskrides og hvor man kan leve seg inn i hvordan det er på den andre siden. I programserien NÆRBILDEmøter du skjønnlitterære stjerner som amerikanske Elizabeth Strout, palestinske AdaniaShibli, argentinske Mariana Enriquez, kinesiske Yan Lianke, amerikanske Joshua Cohen, danske Caspar Eric og de norske leserfavorittene Tore Renberg, Lars Mytting og Vigdis Hjorth.  

Lansering av ny nasjonal leselyststrategi
Onsdag 29. mai lanserer regjeringen sin lenge bebudede nasjonale leselyststrategi på Norsk Litteraturfestival. Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun presenterer lesestrategien nasjonalt, mens festivalen presenterer Boklek og hvorfor leseresultatene på Lillehammer har bedret seg de senere årene og ligger over landet for øvrig.

I løpet av festivaluka samler Pegasus mer enn 10 000 barn og unge og byr mer enn 100 arrangementer. I programmet deltar blant andre Maria Parr, Laurie Halse Anderson (US), Ragnar Aalbu og Moa Backe Åstot (SE).

Årets utgave av Norsk Litteraturfestival utforsker litteraturens grenser og den grenseoverskridende litteraturen. Under festivalen kommer nye, spennende – men også etablerte og interessante – forfattere til orde i en stor, berikende diskusjon om litteratur og verden vi alle lever i.