Norsk Litteraturfestival er over for 2024, men i løpet av de neste ukene vil vi gjerne dele noen av høydepunktene med dere, skrevet av våre fantastiske frivillige. Vi starter med Charlotte Buksrud, som tok turen fra Blindern til Lillehammer og tilbake sammen med nesten 25 UiO studenter på festivalfredag.

Det er fredag, siste maidag, før kl. 9, og UiO-studentene står klare på Blindern for avreise til Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Det er lett overskyet, men varmt i lufta – det perfekte festivalværet. De oppmøtte studentene følger ulike studieretninger på universitetet i Oslo. Noen studerer litteratur, andre medier og kommunikasjon og andre oversettelsesteori, men felles er at de alle interesser seg for bøker og litteratur. De forteller at de gleder seg masse til å oppleve den lange rekken med foredrag og arrangementer som foregår på årets litteraturfestival.

Norsk Litteraturfestival har laget et tilbud for studenter ved Universitetet i Oslo for at de enkelt og rimelig kan få oppleve en hel festivaldag på Lillehammer. For 300kr får de festivalpass for hele fredagen, i tillegg til bussreise til og fra Lillehammer. En av studentene som har benyttet seg av dette tilbudet er Marie (26). Hun var på litteraturfestivalen i fjor også, og for henne var dette den perfekte utflukten fra Oslo, særlig ettersom denne tiden av året er fylt med eksamener og tilhørende stress. Når hun blir spurt om det er noe spesielt hun gleder seg til i år, svarer hun umiddelbart Louise Kennedy som skal snakke om romanen sin Trespasses (oversatt til Overtredelser i norsk versjon), en bok som skildrer livet i perioden kjent som The Troubles i Nord-Irland, og inneholder temaer som kjærlighet, vold og politisk uro. Ellers er hun åpen for alt på programmet og tenker å se hvor dagen fører henne. 

Programmet på litteraturfestivalen er proppfullt med ulike, spennende arrangementer, slik at det alltid er noe nytt å dra på. Maja (23) og Eli-Kristin (25) er venninner og medstudenter på masterstudiet i allmenn litteraturvitenskap, og ingen av dem har vært på litteraturfestivalen før. De har ingen konkret plan for dagen, men de har begge sett seg ut enkelte arrangementer de tenker å dra på. For Maja er «Nærbilde: Tore Renberg» en selvfølgelighet da hun har lest flere av bøkene hans. Hun er spent på å høre han i samtale med Karin Haugen hvor de skal diskutere Renbergs liv og forfatterskap. En annen student, Bibi (25), forteller at hun gleder seg til å dra på «Nærbilde: Adania Shibli». Med seg har hun et eksemplar av En liten detalj, den siste boka til Shibli som ble oversatt til norsk i fjor av Oda M. Winsnes. Bibi var på litteraturfestivalen i fjor, og opplevelsen var så god at hun reiser i år også.  

Ved avreise fra Lillehammer til Oslo kl. 23 dukker studentene opp til bussen igjen noe slitne, men blide og fulle av ny kunnskap, spennende opplevelser, og minnerike inntrykk. Nadja (19), Hanna (19) og Sofie (20) forteller at de har kost seg masse på festivalen, og Hanna fikk til og med skaffet seg et signert eksemplar av Louise Kennedys roman. Bussen ankommer ikke Oslo før etter midnatt, men heldagen på Lillehammer har etterlatt et veldig godt inntrykk hos studentene, og det var ikke mangel på verken sol, varme eller god litteraturstemning gjennom hele dagen.  

Tekst og bilder: Charlotte Buksrud, frivillig SoMe og markedsføringsgruppe 2024