Programmet for Pegasus på Norsk Litteraturfestival 2025 inneholder 80 arrangement for barn og unge. Barnehager og skoler kan nå melde seg på – se hele programmet her.
Pegasus, Norsk Litteraturfestivals tilbud til yngre målgrupper, er et viktig bidrag til Lillehammers vellykkede satsning på leselyst for barn og unge. Festivalen arrangeres fra 2. til 8. juni på ulike steder i Lillehammer, men også på bibliotek i Gausdal, Gjøvik og Ringsaker. Pegasusprogrammet inneholder et bredt utvalg av forfattermøter, litterære samtaler, høytlesing, verksteder, prisutdeling og forestillinger for barnehagebarn og elever i grunnskolen og videregående skole. I tillegg til programmet for barn og unge, har Pegasus flere faglige programposter for voksne i samarbeid med ulike aktører på litteraturfeltet.
– Programmet har god variasjon med mange spennende arrangement til en bred målgruppe. Barnehager og skoler vil garantert få flere fine opplevelser under årets festival. Påmeldingen er i gang, så jeg oppfordrer alle til å sjekke ut programmet og melde seg på. Den er åpent fram til april. Da vil vi fordele barnehager og skoler på de ulike programpostene, sier programsjef for Pegasus, Ole Ivar Burås Storø.
Under er noen av høydepunktene på årets Pegasus.
Barnehage
Barnehagens magiske enhjørninger. Duoen Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug har gjort stor suksess med ungdomsserien Halve kongeriket. Nå går de sammen om en ny serie for barnehagebarn som handler om magiske enhjørninger.
Stor av Martine Grande er årets bok i Boklek i Innlandet. Under Pegasus får barnehager i Lillehammer sjansen til å bli med på lek med boka sammen med forfatteren selv.
Hils på Brillebjørn! Nils Stokke, skaperen av en av Norges mest kjente barnekarakterer, kommer til Pegasus. Brillebjørn er selvsagt med på turen.
Tenkt deg en lastebil full av godteri! Ingen tvil om at tante Bolla er verdens beste barnevakt. Debutant Cecilie Ramona Kåss Furuseth underholder med Storebolla og Lillebolla.
Småtrinnet
Hvorfor kan ikke dommeren score mål? Susanne Kaluza og Birgit Skarstein vil gi deg svaret på det og 52 andre ting du måtte lure på om sport.
Forfatter Arne Svingen og illustratør Ragnar Aalbu har slått sine fantasifulle hoder sammen og laget boka Fantasiens museum. Dette blir en hyllest til fantasien!
Den samiske kulturen har en lang muntlig fortellertradisjon. På festivalen blir det høytlesing fra Árrangáttis Árrangáddái – Fortellinger fra stjernehimmelen og andre eventyr fra Sápmi med Karen Anne Buljo.
Skuespiller Thorbjørn Harr formidler God natt Gaza, en samling av palestinske eventyr og sanger.
Mellomtrinnet
Superfinalister i Bokslukerprisen! Det blir Barnebokbad med Ulv, ulv av Elin Viktoria Unstad og Bokslukerbuss med Jakob på vippepunktet av Nina Borge og Gutta krutt og gledesdreperen med illustratør Espen Meling Sele.
I samarbeid med bokbussen i Innlandet inviterer vi til Bokbussbobler med kåring av vinner av skrivekonkurranse, grøss med forfatter Johanne Scheen Jahnsen og musikalsk innslag fra Kulturskolen.
Tegneserieformidling som sakprosa og skjønnlitteratur med Livet er livsfarlig av Reidar Müller og Sigbjørn Lilleeng, Jenter av Cathrine Sandmæl og Soluna: Tvillingene av Camilla Dahlstrøm.
Det blir kjappe skudd og mye hjerte når Bjørn Tore Grøtte tar oss med inn i hockeymiljøet med Puck off!
Ungdomstrinnet
Utdeling av Uprisen og årets ungdomsbok i samarbeid med Stiftelsen LESE (tidligere Foreningen !les) er blant de store høydepunktene i Pegasus for ungdom. Hvilke norsk skjønnlitterær bok utgitt i 2024 blir årets ungdomsbok? Vi fyller Maihaugsalen med ungdom fra hele landet for å dele ut Uprisen.
I samarbeid med Torleif Dahls kulturbibliotek slår vi et slag for sagalitteratur i årets Kort fortalt. Fortellerne Tjodun Felland og Sara Birgitte Øfsti lar oss bli bedre kjent med Njåls saga og Håkon Håkonsson.
Jenter som meg. Debutant og Upris-nominerte Bibi Fatima Musavi skriver rasende, morsomt og tankevekkende om å vokse opp mellom to kulturer. På Lillehammer møter hun forfatter Brynjulf Jung Tjønn til samtale.
Flukt. Bragepris-vinner Kristina Quintano kommer til å festivalen for å fortelle om reisen, frykten og håpet blant ungdommer på flukt.
Videregående
Elever i de fire videregående skolene på Lillehammer har fordypet seg i en bok hver fram mot festivalen. Nå skal de møte forfatterne i 4 forfattere og 1 band. Bøkene og forfatterne er Vi puster fortsatt av Yohan Shanmugaratnam, Alt for flokken av Kathrine Nedrejord, Aldri bedre av Alexander Kielland Krag og Flukt av Kristina Quintano. Musikk ved Niilas.
I boka Ned i skjul skriver Helene Guåker om Agnes som ser på porno, roter med gutter og prøver å balansere mellom å vøre villig og å holde igjen. Med utgangspunkt i boka, vil Guåker under festivalen snakke med forfatter Michael Stilson om sex, skam og kjensler, og forventinger til sex hos både gutter og jenter.
Stiftelsen LESE (Leser søker bok) sin årlige forestilling i Maihaugsalen er i år en multimodal forestilling med utgangspunkt i den illustrerte utgivelsen Sarin av kunstner Shwan Dler Qaradaki. Fortellingen fremføres av Qaradaki selv med musikk av Morten Qvenild.
Forfatter Eivind Hofstad Evjemo har skrevet historien om fotballspilleren Mushaga Bakenga. På festivalen møtes Evjemo og Bakenga til samtale om fotball, rikdom og flukt.
– Dette er bare noen av smakebitene på programmet som teller rundt 80 arrangement for barn og unge. Det blir også verksteder i samarbeid med Oplandia Senter For Samtidskunst og Lillehammer kunstmuseum. Forestilling om den samiske pioneerkvinnen Elsa Laula Renberg og feiring av Mummi 80 år med fortellerstund og teaterforestilling, sier Storø.
– Norsk barne- og ungdomslitteratur preger programmet i år. Det er høy kvalitet på både utgivelser og formidling blant norske barne- og ungdomsbokforfattere. I tillegg er det flere debutanter som det blir spennende å se i aksjon. Jeg er stolt av at Pegasus og Norsk Litteraturfestival løfter fram både litteraturen, forfatterskap og formidlingsopplegg. Det håper jeg virker inspirerende på de unge leserne, men også voksne formidlere, legger han til.