Fotokreditering: Oda Hveem

VIGDIS HJORTH

Vigdis Hjorth (f. 1959) skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og hun har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden.

Hun debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, Jørgen + Anne er sant, fikk hun Kritikerprisen. Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene.

Med Hjulskift (2007), Snakk til meg (2010), Tredve dager i Sandefjord (2011), Leve posthornet! (2012) og Et norsk hus (2014) har hun markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter.

Det store gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess. Boken ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris, National Book Award (USA) og Millions Best Translated Book Award (Storbritannia), og vant Bokhandlerprisen og Kritikerprisen.

Er mor død (2020) fikk svært god mottakelse og ble nominert til Brageprisen og Subjektprisen. Romanen ble også nominert til Kritikerprisen, Ungdommens Kritikerpris og Nordisk råds litteraturpris. I 2023 ble Er mor død nominert til den prestisjetunge Booker International Prize. Hjorth ble da den tredje norske forfatter noensinne som er nominert til Bookerprisen. Prisen er en av de mest prestisjetunge, litterære utmerkelsene i den engelskspråklige verden. I 2023 utkom også Gjentakelsen, som ble nominert til Brageprisen og Bokhandlerprisen samme år.Deltar på:

Fredag 31. mai
Møt de nordiske dronningene av relasjonsromanen!
Audur Ava Olafsdottir, Vigdis Hjorth

Tid

Fredag
19:00 - 19:50

Sted

Festivalteltet

Pris

180,–

KJØP BILLETT
Legg til i din festival