Norsk Litteraturfestival har i mange år fokusert aktivt på å etterlate seg minimalt miljøavtrykk. Gleden er derfor stor over å få det offisielle stempelet: «Miljøgodkjent arrangement», etter Stiftelsen FEE Norway sine kriterier. Miljøgrepene spenner fra små hverdagsgrep, til større, strukturelle tiltak.

Les festivalens konkrete bærekraftstiltak her.

– Det gjelder å se muligheter

Annette Seglem, produksjonskoordinator ved festivalen, har hele veien gått i bresjen for å holde miljøavtrykket minimalt.

Etter å ha jobbet systematisk med miljø på alle nivå er det skikkelig stas at vi har fått denne godkjenningen, forteller hun entusiastisk.

Hun fastslår også at nøkkelen er å være kreativ og å se hvilke muligheter som finnes, noe hun har konkrete eksempler på:

Hvert år får festivalens mange frivillige egne t-skjorter som brukes i festivaluka. Så kom ideen om å tenke sirkulært, slik at disse får forlenget levetid. Vi tilbyr de frivillige å levere inn plaggene igjen, slik at vi minsker den miljøbelastningen nyproduksjon har.

Et annet eksempel på det sirkulære perspektivet er at bøker som brukes til utstilling og leseeksemplarer i forbindelse med festivalen senere blir brukt som gavebøker til de frivillige, og i år ble disse pakket inn i et restopplag av plakater med overskudd av sperrebånd som sløyfe.

Det mest spektakulære er allikevel matsvinnprosjektet, der frivillige henter overskuddsmat fra butikkene, renser og beskjærer, og lager deilig mat til frivillige av det som kan spises. Det som må gå i søpla, serveres fra 2021 høner i området.

Vi hadde ikke klart dette uten ildsjeler og gode samarbeidspartnere, slår Seglem fast.

– Superimponert over festivalen

Utmerkelsen deles ut av Stiftelsen FEE Norway etter gitte kriterier. Daglig leder ved stiftelsen, Marit Kjellesvik, er imponert over hvordan litteraturfestivalen har satt i verk og gjennomført en rekke tiltak. Også hun trekker frem matsvinnprosjektet.

Vi er blant annet superimponert over at festivalen over lengre tid har arbeidet med å redusere klimaavtrykket fra maten som serveres. At festivalen benytter seg av overskuddsmat og har god oversikt, og tiltak på plass, for å redusere eget matsvinn, er utrolig bra. Vi gleder oss til å følge med på gjennomføringen av årets litteraturfestival, sier hun.

En utmerkelse spesielt for miljøvennlige arrangører

Miljøgodkjent arrangement er en utmerkelse for arrangører som vil redusere arrangementets miljøbelastning, etter Stiftelsen FEE Norway sine kriterier. Arrangøren må oppfylle et sett kriterier innen 8 områder for å kunne tildeles utmerkelsen. Disse er: Planlegging og kommunikasjon, innkjøp, mat og drikke, avfall, energi og klima, transport og  vann. FEE Norway har vært en del av det internasjonale FEE (Foundation for Environmental Education) nettverket siden 1998.