Aldri har høydepunktene vært flere, stemningen bedre, forsommerkveldene varmere og billettsalget hetere. Årets festival, som ble løftet av forfattere som Elizabeth Strout, Caspar Eric, Kjell Westö, Louise Kennedy, Peter Frankopan, Joshua Cohen, Lars Mytting, Sumaya Jirde Ali og mange flere, oppnådde et arrangementsbesøk på 27 500 gjennom en uke hvor det yret av entusiastiske forfattere og lesere, fra barn til de godt voksne, i Lillehammers gater. 

Lillehammer kirke var fylt til randen under Nærbilde med den amerikanske publikumsfavoritten Elizabeth Strout. Utsolgt ble det også på Åpningsforestillingen, Banknatta, Munch-arrangementet med Ivo de Figueiredo og Andreas Eriksson på Lillehammer kunstmuseum, Undset-forelesningen og flere. Under NRKs arrangement «Brenner deler dikt» i Festivalteltet var det fortsatt lang kø utenfor da teltet var fylt og Lars Mytting tok seg en tur ut og underholdt festivalgjestene som aldri kom innenfor døra.  

Publikum koste seg i sola i Søndre park og det var ikke et knyst å høre den timen Sumaya Jirde Ali holdt sin folketale «Og når vi snakker er vi redde – litteraturen som en måte å leve og overleve på», og Lillehammer bibliotek var stappfullt da Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun presenterte den nye, nasjonale leselyststrategien. Festivalen presenterte også Boklek og hvorfor leseresultatene på Lillehammer har bedret seg de senere årene og ligger over landet for øvrig.

Pegasus – barne- og ungdomssatsingen til Norsk Litteraturfestival – hadde i år ca. 9000 forhåndspåmeldte barn og unge i hele spennet fra barnehage til videregående skole. Med nesten 100 arrangementer dekket årets festival en stor bredde og mangfold i uttrykk, sjangrer, tematikk og formidlingsmåter. Festivalen ble for Pegasus sin del avslutta med gratis familiearrangementer hele lørdagen. 

På festivalen deltok også 80 produsenter, forfattere og formidlere på KOMMA – nasjonal visingsarena for litteratur i Den Kulturelle Skolesekken.  

Det var en ære for festivalen å være scene for utdelingen av Bjørnsonprisen til Caspar Eric, Doblougprisene til Ingvild H. Rishøi og Laila Stien, Uprisen til Neda Alaei, LOs litteraturpris til Monica Goksøyr, Det skjønnlitterære oversetterfonds pris 2024 til Gøril Eldøen, og flere priser og stipender – les mer om prisdryss her. 
 
Neste år feirer Norsk Litteraturfestival 30 år, og vi skal lage en minst like god festival da! Allerede nå kan man kjøpe festivalpass til 2025, og de ivrigste har benyttet seg av et begrenset antall “early bird”-pass til redusert pris.  

Vi gleder oss til neste år!